Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon skulle sköta mannens ekonomi – men stal pengarna: "Jag hade inget att säga till om"

Hon skulle stötta och hjälpa mannen att sköta ekonomin, men anklagas för att ha tagit hans pengar istället.
När rättegången skulle börja dök kvinnan aldrig upp. Trots att rätten beslutade om polishämtning fick huvudförhandlingen ställas in.

Annons

Kvinnans advokat, Bo Pargeus, var mycket kritisk mot rätten efter beslutet att hämta den åtalade med polis. Förhandlingarna fick ändå ställas in då kvinnan  inte fanns på sin adress.

Mellan åren 2007 och 2014 skötte kvinnan, bosatt i Sollefteå kommun, mannens ekonomi. Hon betalade räkningar och gav honom fickpengar till nöjen och kläder.

Men pengarna räckte aldrig månaden ut, enligt mannen.

– Jag fick en femhundring till drivmedel och fika. Men hon lät mig inte åka på resor. Det satte hon stopp för. Jag hade inget att säga till om, berättar mannen.

Läs mer: Använde stulet kontokort – och fick dement att signera

Han ville själv bestämma över sina tillgångar och ansökte därför via överförmyndarnämnden att få en god man 2015.

– När jag berättade det för kvinnan sa hon mer eller mindre upp bekantskapen, säger mannen.

Den åtalade kvinnan anklagas för att handlat för egen räkning med mannens kontokort vid upprepade tillfällen. Även egna räkningar har betalats med mannens kontokort eller fakturerats via hans kreditkort.

Enligt polisutredningen uppgår beloppet till 630 353 kronor. Förra året betalade kvinnan dock tillbaka 53 762 kronor av de pengar hon misstänks ha tagit.

Den misstänkta kvinnan har åtalas för trolöshet mot huvudman, brottet betecknas som grovt. Men när rättegången skulle börja kl 9 dök den åtalade aldrig upp. Hon hänvisade till ett läkarintyg om långvarig ångest och nedstämdhet. En förklaring som domstolen inte godtog. Det beslutades att kvinnan skulle hämtas av polis till tingsrätten.

Läs mer: God man åtalas för miljonsvindel

Kvinnans juridiska ombud, advokat Bo Pargéus, var mycket kritiskt mot beslutet.

– Det är häpnadsväckande att rätten inte tagit hänsyn till min klients hälsotillstånd. Hon lider av svår depression och panikångestattacker och klarar inte att sitta med vid en rättegång enligt ett läkarutlåtande, säger han.

När förhandlingarna skulle återupptas vid 11-tiden hade den åtalade fortfarande inte dykt upp. Enligt besked från anhöriga hade hon lämnat hemmet redan på onsdagskvällen och ingen visste var hon nu befann sig.

Rätten beslutade då att ställa in huvudförhandlingen, men ändå fortsätta förhören med målsägande utan nämndemän.

Läs mer: Tog emot 200 000 kronor av dement 90-åring – frias av rätten

Mer läsning

Annons