Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går inte att bevisa brott efter banksvindel

En anställd på Swedbank i Härnösand polisanmäldes för misstanke om trolöshet mot huvudman. Nu läggs förundersökningen ner eftersom åklagaren inte kan bevisa brott.
– I utredningsmaterialet går det inte att bevisa att den misstänkta har gjort sig skyldig till brott, skriver kammaråklagare Lo Jonsson i sitt beslut.

Annons

Händelsen utspelades på Swedbanks kontor i Härnösand. Enligt banken har en banktjänsteman lurat till sig minst 700 000 kronor av en kund. Det var kunden själv som upptäckte att det saknades pengar på kontot.

Swedbank hävdar att transaktionerna kunde kopplas samman med banktjänstemannen. Banken valde att sparka personen som idag är pensionär.

Allehanda.se har pratat banktjänstemannens man.

– Vi har lämnat det där bakom oss, men vi tycker det är viktigt att åklagarens beslut kommer till allmänhetens kännedom, säger han.

Hos Swedbank anser att man gjorde helt rätt i sitt agerande.

– Banken hade uppgifter som gjorde att det fanns skäl att göra en polisanmälan. Av hänsyn till såväl kunden som medarbetaren väljer vi dock att inte uttala oss ytterligare i detta ärende, säger Emma Bergfeldt på Swedbanks presstjänst i Stockholm.

Den drabbade bankkunden har kompenserats och gått skadelös. Enligt Swedbank är det sällsynt med den här typen av händelser. Banken har gått igenom sina rutiner efter händelsen som utspelades för två år sedan,

Mer läsning

Annons