Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad för smuggling – men måste skatta

Den 24-åriga kvinnan hade 696 liter öl, 141 liter vin och 17 liter starksprit med sig hem till Sverige. Nu har förvaltningsrätten bestämt att hon måste betala skatt på alkoholen.

Annons

Kvinnan, som bor i Sollefteå kommun, hade varit i Tyskland och packat bilen full innan hemfärd. Hon stoppades i tullen som tyckte att det var väldigt mycket alkohol, så mycket att de misstänkte att rörde sig om smuggling. Kvinnan, som då var påtagligt nervös, förklarade att en del av alkoholen tillhörde en arbetskamrat. I senare förhör har hon ändra sig och sagt att alkoholen var avsedd för privat bruk, bland annat en midsommarfest.

Kvinnan åtalades först för smuggelbrott, men friades i tingsrätten. Däremot krävdes hon på skatt. Det har nu Förvaltningsrätten slagit fast att hon måste betala. Rätten resonerar som så att mängden införda alkoholvaror vida överstiger de nivåer som kan betraktas som privat bruk. Därmed kan rätten inte utesluta att införseln hade yrkesmässiga syften och därför krävs kvinnan nu på 12 830 kronor i skatt.

Mer läsning

Annons