Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes till ett års fängelse i stor narkotikahärva – nu ändrar hovrätten påföljd

En man hemmahörande i Härnösand dömdes i samband med en stor narkotikahärva förra året till ett års fängelse för bland annat narkotikabrott. Nu ändrar Hovrätten påföljden till skyddstillsyn.

Annons

Under hösten och vintern rullade en stor narkotikahärva upp i samband med att polisen i Härnösand vid ett vanligt ingripande mot ett antal personer som misstänktes för ringa narkotikabrott påträffade narkotika i en bil.

Läs mer: Polisernas näsor avslöjade marijuanaodling: "Gör något annat, vi kommer att hitta er"

Narkotikan visade sig vara avsedd att säljas vidare och den påföljande spaningen ledde tillslut till att man grep ett fleratal personer och beslagtog en stor mängd narkotika. 550 gram amfetamin och 780 gram cannabis.

Läs mer: Den stora knarkrättegången inledd - affärer gjordes upp via mobil

Affärerna som de åtalade visade sig ha sysslat med ska ha skett via kontakter – bland annat på en av de åtalades arbetsplats – och den man i 30 års åldern som av tingsrätten utpekades som huvudman dömdes till tre års fängelse. Tre andra inblandande fick fängelsestraff i varierande omfattning mellan sex månader och ett år. Totalt har fem individer dömts i ärendet.

Läs mer: Fyra män döms till fängelse i stora narkotikahärvan

Den man som av tingsrätten dömdes till ett års fängelse valde senare att överklaga till hovrätten. Hovrätten bifaller tingsrättens bedömning av straffvärdet, men menar att det finns särskilda skäl för annat påföljdsval.

Frivården har förslagit påföljd i form av skyddstillsyn med särskild behandlingsplan – vilket i detta fall innebär institutionsbehandling på tre till tolv månader med eftervård med möten en kväll i veckan under ett år, alternativt återvändarveckor – detta eftersom man menar att mannens brottslighet grundar sig i ett flerårigt narkotikamissbruk.

Hovrätten väljer att hörsamma Frivården och ändrar påföljden till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Mer läsning

Annons