Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott på internet svåra att lösa

Många misstänkta brott som begås på internet läggs ner. Orsaken är att polisen inte har ekonomiska resurser att utreda dem.

– Det är väldigt olyckligt, men sådan är vår verklighet, säger förundersökningsledare Jörgen Bladin vid Härnösandspolisen.

Annons

För att få tag i en anonym gärningsman som gömmer sig på nätet krävs det att polisen identifierar det så kallade ip-numret till den dator som används. Men polisen har inga egna möjligheter att leta adresser och måste ta hjälp av internetoperatörerna.

För varje identifiering får polisen betala mellan 1 000 och 1 500 kronor.

– Vår ekonomi tvingar oss att sätta en gräns, den går vid brott som ger minst två års fängelse. Då talar vi om grova brott, exempelvis olaga hot, säger Bladin.

– Brott som begås på internet är svåra att utreda och de allra flesta tvingas vi skriva av. Vi har ett fall av ofredande där en flicka blivit utsatt för utpressning på nätet från en hotmailadress. Vi kommer inte längre i den utredningen eftersom den aktuella datorn har en mobil uppkoppling som hela tiden byter ip-adresser.

Fallet handlar om en 22-årig Härnösandskvinna som för två år sedan fick kontakt med en mansperson på internet. Efter en längre tid utan kontakt har mannen hört av sig och hotar nu att lägga ut bilder på kvinnan på nätet.

– Det är väldigt svårt att spåra personen, säger Bladin.

Mer läsning

Annons