Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbrand i däcklager i Kvissleby – boende uppmanas hålla sig inomhus

Larmet kom 01.38 och det är en byggnad med däcklager intill gummiverkstaden på Industrigatan, strax söder om Kvissleby som brinner. På morgonen togs beslut i samråd med miljökontoret att låta byggnaden brinna ned under kontrollerade former.

Annons

Räddningstjänsten och ambulans larmades ut och byggnader i närheten hotades av branden. Närboende uppmanades att hålla sig inomhus.

– Polisen fick informera de som bor nära branden att stänga fönster och hålla sig inne, säger Thomas Åslin, inre befäl för Medelpads Räddningstjänstförbund.

Det är en byggnad på 20 gånger 40 kvadratmeter intill en gummiverkstad som brinner. Räddningstjänsten arbetar med att förhindra att branden sprider sig till gummiverkstaden.

– Man spolar vatten på byggnaderna för att kyla ner dessa.

Brandmännen jobbade fortfarande vid 02.30-tiden med att förhindra spridning av elden. Som mest var det brandmän från fyra olika stationer på plats. Njurunda, Timrå, Alnö och Sundsvall.

– Vi kallade in Timrå för att vi behövde en till tankbil med vatten och Alnö för att få fram rökskyddscontainer.

Däcklagret ligger på Industrigatan strax söder om Kvissleby centrum.

Själva byggnaden med däcken som brinner kommer räddningstjänsten inte att kunna rädda som det såg ut vid 02.50-tiden.

Vid 04.15-tiden så kunde Alnö och Timrå vända hemåt. Kvar var Njurundastyrkan och en tankbil från Sundsvall.

– Vi ha kallat in personal från kommunens miljökontor. Detta för att rådgöra hur vi ska göra med själva branden. Börjar vi spruta vatten så finns det risk för att föroreningar sprider sig. I det här fallet kanske det är bättre att låta det fortsätta att brinna under kontrollerade former.

Ingen person ska ha kommtt till skada med anledning av branden. Det är i nuläget okänt hur den har uppstått. Läsare som hört av sig till ST uppger att man hört knallar som lät som smällare i området runt midnatt.

Området kommer att spärras av och när det svalnat tillräckligt ska en teknisk undersökning genomföras för att försöka utreda brandorsaken.

UPPDATERING:

I samråd med kommunens miljökontor togs beslutet på morgonen att låta lokalen brinna ned, detta för att motverka svåra föroreningar i marken.

– Vi har en plan för att vi har kvar folk där till klockan 18.00 i kväll, säger Thomas Åslin.

Texten uppdateras.

■ ■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ ST.nu på Facebook .

Mer läsning