Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blair försvarar Irakinvasion

Även om man vetat att det inte fanns några massförstörelsevapen i Irak var det rätt att invadera för att få bort Saddam Hussein, hävdar Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair.

Jag skulle fortfarande tycka att det var rätt att få bort honom. Självklart skulle man då ha varit tvungen att få fram och använda andra argument, sade Tony Blair till det brittiska mediebolaget BBC i en intervju som ska sändas i sin helhet på söndagen, men där delar släpptes redan på lördagen.

Blair kommer nästa år att utfrågas av en särskild kommission som ska undersöka omständigheterna kring Irakinvasionen 2003.

Jag kan inte tänka mig att det hade blivit bättre att ha honom och hans två söner kvar vid makten. Men det är fruktansvärt svårt, tillade den förre premiärministern vars beslut att stödja den amerikanske presidenten George W Bush i invasionen i mars 2003 redan då var mycket kontroversiellt. Det var föreställningen om att han var ett hot mot regionen, vilket uppenbarligen utvecklingen av massförstörelsevapen skulle ha varit, och så hade man tolv år av FN fram och tillbaka i frågan, och så att han använt kemiska vapen mot sitt eget folk. . . så det var självklart att detta som låg främst i mitt medvetande, förklarar Blair sitt beslut i intervjun.