Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn fällde älg på Härnön

Det finns björn på Härnön. Den har slagit en älgkalv på Vårdkasbergets strövområde - h årresterna och spillningen som ligger på motionsslingan visar tydligt vad som hänt.

– Visst blir man påverkad, men rädd för att gå i markerna här i området är jag inte, säger Gunnar Stenvall.

Annons

Han bor på Domherrevägen på Stenhammar, cirka 1,5 kilometer från den plats där björnen slagit sitt byte. Så gott som varje dag promenerar han i området med sin strävhåriga tax Scilla.

– Jag följde motionsspåret som vintertid också är ett populärt skidspår här i området. Plötsligt reagerade Scilla, berättar Gunnar Stenvall.

När han kom fram såg han direkt vad som hade hänt.

– Det låg hudrester, hår och spillning där och då förstod jag att björnen hade varit framme.

Nu, tre veckor senare, syns fortfarande spillning och hårrester. Från platsen går också ett stråk med nedtrampat blåbärsris där björnen har dragit djurkroppen in mot det intilliggande skogsområdet.

I fjol filmades en björn under sin vandring på södra Härnön. Flera andra iakttagelser har också gjorts, bland annat i närheten av villaområdet på Stenhammar.

– Om det är samma björn som är i farten kan man bara spekulera i. Björn vistas över stora områden och är också duktiga simmare, det kan därför vara en annan björn som är i farten, funderar Gunnar.

Annons