Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Afzelius sjöng sig rakt in i folkhjärtat

Björn Afzelius var en av Sveriges mest älskade artister och låtskrivare.
Men han bar också på en mörk hemlighet genom hela livet. Inte ens för sina egna döttrar berättade Björn om sin kärlekslösa uppväxt och mammans självmord.

Björn Svante Afzelius var bara 52 år när han somnade in i kretsen av sina närmaste en februaridag 1999. Han stod då på toppen av sin karriär efter att i nästan 30 år varit i rampljuset och sålt ofattbara 2,5 miljoner skivor med låtar som "Sång till friheten" och "Tusen bitar". Den senare hade han översatt och hade på sitt eget album. Många svenskar lever fortfarande i villfarelsen att Björn själv skrivit danskan Anne Linnets "Tusind stykker".

Men trots framgångarna i musiken fanns en mörk sida hos den store artisten. En sida som han ogärna delade med sig av. Uppväxtåren var allt annat än ljusa. Pappan var sträng, mamman hård och kall. När sonen varit olydig sattes han ibland på hatthyllan för att sona sina synder. Den svindel som plågade honom under många år skyllde Björn delvis på moderns bestraffningar.

Bristen på kärlek från sina föräldrar förde, bland annat, med sig att Björn Afzelius hade svårt att få sina kärleksrelationer att fungera. Under äktenskapet med sin första hustru, mor till hans äldsta dotter Rebecka, var han konstant otrogen. Vännerna berättar om nya kvinnor som ständigt dök upp vid hans sida under spelningar runt om i landet.

Björn led av en tuff uppväxt. Familjen flyttade runt i landet. De sju första levnadsåren i lilla Hakarp utanför Jönköping präglades av bruksmentalitet och jantelag. Där grundlade också Björn sitt stora idrottsintresse. Favoritsporten boxning prövade han också på själv, men la snabbt handskarna på hyllan efter att ha blivit präktigt knockad i en match. Fotboll var en annan passion. Föga bekant är att favoritlaget genom hela livet var överklasslaget Örgryte. Det var för övrigt ömsesidig kärlek; sommaren 2009 beslöt Örgryte att införa "Sång till friheten" som klubbens officiella inmarschlåt.

Björn Afzelius pratade ogärna om sin barndom. Men det han inte delgav sin närmaste familj och sina vänner skrev han om i sina texter. Där tecknades en mycket mörk bild.

"När jag tänker tillbaka på min barndom, ser jag skräckbilder tydligast av allt...Ja, dom gånger dom skrämde eller slog mej, är dom minnen som hårdast sitter fast"

I bandet "Lille Mats" tillsammans med den inte helt obekante Sven Melander, för övrigt den förste kommunist han träffat, gjorde Björn sitt första tv-framträdande i slutet av 1960-talet. Men bandet blev inte långvarigt och det var först när han slog sig ihop med Mikael Wiehe som det riktiga lyftet kom. När Hoola Bandoola Band gjorde sina första spelningar hösten 1970 var det ingen av de inblandade som ens kunde drömma om att bandet skulle förändra musiklivet i Sverige. Men framgången hade också en baksida, Slitningar i bandet gjorde att han till slut drog sig loss från Hoola Bandoola Band. Han skaffade nya vänner och engagerade sig i en social, politisk verksamhet. Björn flyttade från Malmö till Göteborg. Ett av skälen var att han ville långt bort från Mikael Wiehe för att kunna utvecklas.

På andra soloalbumet "För Kung och Fosterland", som blev hans stora genombrott som soloartist, har Björn blivit mer politisk med låtar som "Strejkmöte" och "Du är aldrig ensam". Men många inom vänsterrörelsen var ändå kritiska och ansåg att han svikit de ideal som en gång format honom, inte minst när hans låtar placerade sig på Svensktoppen.

Boken om Björn Afzelius har skrivits av en av hans närmaste vänner under många år, journalisten Gunnar Wesslén, och visar sidor av den folkkäre låtskrivaren och artisten som få känner till. Kanske var steget från USA-älskande raggare till en av förgrundsfigurerna i den svenska vänsterrörelsen inte så långt.

BÖCKER

Björn Afzelius

Gunnar Wesslén

Biografi

Norstedts