Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björklund vill ha lektorer i skolan

Utbildningsminister Jan Björklund vill ha tillbaka lektorerna i skolan - på alla nivåer.

Lärarfacken applåderar.

Det var ett stort misstag att avskaffa dem. Kommunerna har inte ansett att de behövs. De är ju lite dyrare, säger Jan Björklund till Dagens Nyheter.

I förslaget till skollag som presenteras i veckan finns lektorerna med. Lärare med doktors- eller licentiatexamen ska få kalla sig lektorer och få bättre betalt. De blir huvudlärare i sina ämnen.

Lektorstjänsterna ska också kunna bli en karriärväg för lärare, vilket regeringen anser positivt.

De kan finnas på alla nivåer, men blir säkert vanligast på gymnasiet, där ämnesdjupet finns, säger Jan Björklund.

Björklund vill ha samma lektorstäthet som 1989 då 10 procent av lärarna var lektorer. I dag motsvarar det på gymnasienivå 3 000 tjänster.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén jublar över förslaget.

Det är första gången någonsin som vi får lektorat i alla skolformer. Och det är första gången som forskarutbildade lärare i både förskola och grundskola tituleras lektorer. Det är att få en kvalitetsstämpel, säger hon till TT. Det här kommer att stärka resultaten i den svenska skolan, i språkutveckling, i läsning och skrivning, i matematikförståelse. Det kommer också att betyda mycket för integrationen.

Även Lärarnas riksförbund och Skolledarförbundet välkomnar förslaget.