Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björkån ska få nytt liv

Björkåns vattensystem, ett av de finaste i länet, ska nu bli ännu bättre ur naturvårdssynpunkt. Detta genom en restaurering av vattenmiljön som förändrades under flottningsepoken

När det gäller själva huvudflödet finns inte längre några direkta vandringshinder från flottningsepoken eller dammar. Däremot rensade man på den tiden ån från sten.

- Det har gjort att Björkån nästan påminner om ett dike. Därför ska vi i sommar försöka lyfta tillbaka stenarna i vattnet för att skapa naturliga ståndplatser och uppväxtplatser till fiskyngel, säger kommunbiologen Åsa Eriksson.

Det ger en mer varierad miljö som också bottendjuren och hela ekologin far väl av. Förhoppningen är att produktionen av öring i vattensystemet ska öka.

Det handlar om en 16-17 kilometer lång sträcka, mellan Björksjön och Backsjön, som ska åtgärdas. Detta längs ett antal utvalda partier. Kostnaden är beräknad till ungefär 300 000 kronor. Pengarna tas ur det statliga bidraget som finns för de vattendrag som ingår i kalkningsprogrammet, viket vattensystemet gör.

Planer finns på att nästa år fortsätta med biflödet Rävsjöån. Eventuellt blir även ett antal mindre bäckar i området berörda, bäckar där det också kan handla om att avlägsna vandringshinder.

- I själva Björkån finns i dag bara ett naturligt vandringshinder på den sträcka som ska åtgärdas, i form av en fors vid Folkets hus i Björksjön, men inte värre än att vi bedömer det som att fisken kan ta sig förbi.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92