Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bister jul för många

Annons

Barnfamiljer med låg inkomst. Utförsäkrade. Fattigpensionärer.

För många väntar en tuff jul.

Julen blir allt svårare för barnfamiljer med låg inkomst och bara en förälder, nästan alltid mamman. Både Stadsmissionen och Frälsningsarmén i Stockholm oroas över att allt fler barnfamiljer ber om så basala ting som mat - kuponger och matpaket försvinner direkt.

Även fler äldre med bara garantipension söker upp hjälporganisationerna till jul, inte sällan för att få råd med julklappar till barnbarnen.

Utvecklingen är likadan i Göteborg och i Malmö.

Det har absolut blivit värre under de senaste åren, det visar inte minst alla ansökningar vi får om barnkläder, vinterskor och overaller som är krav på dagis. Pengar förstås. Matpaket. Under julen kommer vi att servera sådär 2 500 personer, säger Lotta Säfström, chef för Stadsmissionen i Göteborg.

I Malmö har Frälsningsarmén under senare år mött en ny grupp.

Utförsäkrade som hamnat i hålet mellan a-kassa och försörjningsstöd. Ensamstående mammor blir också fler och fler, de behöver mat och pengar att kunna köpa lite jul till hemmet, inget märkvärdigt, skinka, gran, några julklappar till barnen. Fattigpensionärer är heller inte ovanliga, de är väldigt duktiga på att vända på slantarna men lever precis på gränsen och en tandläkarräkning gör att det tippar över, säger Susanne Björnheimer, föreståndare för Frälsningsarméns sociala arbete i Malmö.

Mer läsning

Annons