Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biståndsmyndighet läggs ned

Annons

Myndigheten Sadev, som utvärderar bistånd, läggs ner vid årsskiftet. Beskedet från Utrikesdepartementet på fredagen kom efter en turbulent höst för de 15 anställda i Karlstad.

Efter första nedläggningsbeskedet följde ett löfte om respit, myndigheten skulle finnas kvar tills ett alternativ fanns, men nu står det alltså klart att Sadev upphör och de anställda sägs upp.

Regeringen jobbar just nu för att ta fram ett nytt förslag om hur de här frågorna ska hanteras, säger Petra Knape, presskontakt på Sadev, till P4 Värmland.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) bekräftar att regeringen håller fast vid att Sadev ska läggas ned. Den överenskommelse som sju partier nyligen träffade i riksdagens utrikesutskott ändrar inte på det, trots att Carlsson och regeringen ännu inte har svarat på hur utvärderingen av biståndet ska skötas i fortsättningen.

Men det blir inte en ny myndighet, eller myndighet överhuvudtaget, som ska göra jobbet. Det behövs en organisation som är mer fristående och flexibel än vad en myndighet vara, enligt Carlsson.

Jag hade planer på att presentera något tidigare, säger biståndsministern men tillägger att hon räknar med att regeringen någon gång efter årsskiftet ska kunna gå till beslut. Jag jobbar för att glappet ska bli så litet som möjligt, säger Carlsson.

Riksdagen har varit kritisk till henne för att hon ville lägga ned utan att ha några planer för vad som skulle komma i stället. Riksdagsöverenskommelsen tolkades på sina håll som att myndigheten skulle få viss respit, tills beslut var fattat om vilka som ska sköta utvärderingen i stället. Men nu blir det ändå ett glapp, i väntan på besked. Sadev ska inte utvärdera något efter årsskiftet utan ska då avvecklas ansvarsfullt, enligt biståndsministern.

Mer läsning

Annons