Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopsgården håller inte måttet

Biskopsgården är i mycket dåligt skick. Renoveringsarbete är beräknat till närmare två miljoner av en konsult. Och nu ska kyrkan ta ställning till om man ska satsa på en omfattande renovering eller skaffa en ny bostad till den biskop som tar över då Tony Gulbrantzén går i pension.

Frågan har varit upp på stiftstyrelsen arbetsutskott som kommer att jobba vidare. Man vill gärna ha ett beslut på stiftmötet i maj. Detta för att man ska ha möjlighet att hinna skaffa en ny värdig bostad till den biskop som tar över när den nuvarande pensioneras.

En konsultfirma såg för några månader över fastigheten och hittade en rad brister som måste åtgärdas. Taket har fel som det kostar cirka 200 000 kronor att åtgärda. Bland annat måste en taklucka mot Nybrogatan lagas. Ett skyddsräcke som nu är löst måste monteras och armerat glas måste bytas ut. Dessutom måste taket renskrapas och målas.

Vissa saker är akuta och andra kan göras inom två till fem år.

En stor post är restaurering och målning av fönsterbågar. Totalt handlar det om 158 ytterbågar sedan tillkommer två balkongdörrar detta till en beräknad kostnad på 450 000 kronor. Till det kommer målning av fönsterkarmarna för 17 000 kronor.

Sammanlagt är arbetena kostnadsberäknade till knappt två miljoner kronor.

Alternativet till den omfattande renoveringen är en försäljning. Men det kan inte stiftet besluta om själv utan tillstånd måste till från Svenska kyrkan centralt.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60