Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopens nya bostad överklagas

Biskop Tuulikki Koivunen Bylund får stöd i kritiken mot ny tjänstebostad på Skeppsbron i Härnösand.

Lägenhetsköpet överklagas av Mikael Sjölund (S), ledamot i stiftsstyrelsen.

Läs mer:

Läs mer:

Sollefteåpolitikern Mikael Sjölund och resten av styrelsen fick aldrig chansen att delta.

Därför överklagar han till Svenska kyrkans överklagandenämnd i Uppsala.

– Det är ett beslut på nästan två miljoner, ett stort ekonomiskt beslut. Men man har inte försökt ta ett beslut i hela styrelsen.

– Man kallade inte ens till telefonmöte. Det hade man absolut hunnit med.

– Jag förstår inte brådskan. Biskopen sitter ju kvar i minst ett år till innan hon går i pension, säger Mikael Sjölund.

I juridiska termer menar Mikael Sjölund att arbetsutskottet har överskridit sina befogenheter. Han yrkar att beslutet ska upphävas. Han räknar med ett snabbt besked så att köpet inte formellt hinner träda i kraft.

Och sedan ska köpet hävas?

– Det får styrelsen diskutera i så fall och majoriteten bestämmer.

Enligt Mikael Sjölund har man hela tiden pratat om en paketlösning för biskopen när man nu tvingas sälja biskopsgården på Nybrogatan av ekonomiska skäl.

Man skulle hitta en ny bostad med representationsytor så att biskopen kan ta emot gäster hemma. Det fungerar inte i femrummaren på Skeppsbron 29.

– Man har inte lyssnat på vad vi sa innan. Men bostad och representation är ju så intimt förknippade med varandra, säger han.

– Biskopen och landshövdingen är väl de enda två i länet som har så unika roller. Jag skulle vilja att det fanns en bostad med den möjligheten.

– Hur stor vet jag inte. Men åtminstone så man kan ha middagar precis som i dag i biskopsgården. Det är en tradition man bör hålla på. Men vi har aldrig fått presenterat något sådant alternativ.

Läs också: