Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen: "Synd att alternativen minskar"

– Synd att de demokratiska alternativen minskar. Det är min principiella syn.
Biskop Tuulikki Koivunen Bylund vill ha både sverigedemokrater och POSK i kyrkopolitiken.

– Jag stöder verkligen inte den otroligt konservativa politik som SD står för. Men för demokratins skull ska det vara många alternativ.

– Och det är bra att islamofobiska frågor diskuteras. Det är bra att deras unkna åsikter vädras. Det är bra för debatten, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

Samma syn anlägger hon på att de partipolitiskt obundna i POSK försvinner i vissa församlingar.

– POSK är en stor nomineringsgrupp i kyrkan, den fjärde största på kyrkomötet. Synd att det inte finns tillräckligt med folk på lokalplanet som ställer upp.

Utgångspunkten för Tuulikki Koivunen Bylund är att många ska delta i valet. Hon vill bevara en öppen folkkyrka.

– Det finns personer och grupper som vill snäva till det. Därför är det viktigt att de som är för öppenhet ska gå och rösta, säger hon.

Själv ska hon absolut rösta. På vad vet hon inte än.

– Jag har faktiskt inte bestämt det. Jag ska noga studera nomineringsgruppernas program. Det hoppas jag andra också gör. Det är sakfrågorna som avgör.

Tuulikki Koivunen Bylund tror att valdeltagandet går upp i år. Men hon anser det fel att jämföra kyrkan med statliga och kommunala val.

– Jämför hellre med demokratiprocessen i Röda korset och hyresgästföreningen eller andra folkrörelser. Vi är inte statskyrka längre.