Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birnbaum kan efterträda Nittve

Lars Nittve lämnar sin tjänst som chef för Moderna museet i oktober. I förhandsspekulationerna om vem som ska efterträda honom nämns Daniel Birnbaum som en av de hetaste kandidaterna.

Lars Nittve har en lång och framgångsrik tid bakom sig som Moderna museets chef. När han slutar den 31 oktober har han haft tjänsten i nio år. Bara Pontus Hultén har haft samma position under en längre tidsperiod.

Även om det aldrig varit någon hemlighet att Nittves förordnande löper ut i år kommer beskedet om att han slutar lite överraskande. På kulturdepartementet bekräftar departementsrådet Eva Bergquist att samtal förts om en eventuell fortsättning.

Vi har haft en dialog med Lars Nittve och han har låtit förstå att han vill gå vidare till andra frågor, säger hon.

Söker ny chef

Det brukliga är att statliga chefer på Nittves nivå stannar högst nio år på sina tjänster, men det finns specialfall där förordnandet förlängts ytterligare. Kulturdepartementet förbereder nu en platsannons som ska gå ut "inom kort", där man söker efter en ny museichef. Man har tagit hjälp av rekryteringsfirman Michaël Berglund Executive Search som specialiserat sig på att leta fram lämpliga kandidater till företagsledningar och styrelser.

Att döma av förhandsspekulationerna ligger Daniel Birnbaum mycket bra till för tjänsten. Förra året var han konstnärlig chef för Venedigbiennalen, han har varit chef på svenska Iaspis och är just nu rektor för Staedelschule i Frankfurt. Röster höjs också för att det återigen är dags för en kvinnlig chef på den prestigefulla posten. Namn som föreslås är Sara Arrhenius, chef för Bonniers konsthall, Maria Lind, chef för mastersutbildningen för kuratorer, vid Bard Collage i New York och Cecilia Widenheim, chef för Iaspis.

Vill inte prata

Vad Lars Nittve har tänkt sig att göra i framtiden är oklart. Hans namn förekom i diskussionerna kring chefsjobbet på Los Angeles Museum of Contemporary Art, en tjänst som till sist gick till Jeffrey Deitch. I dagsläget har Nittve bestämt sig för att inte ställa upp på några intervjuer.

Via pressavdelningen på Moderna museet ger han dock en skriftlig kommentar till beskedet om att han slutar.

Jag häpnar över hur fort åren har gått - men också över allt vi har åstadkommit på bara drygt åtta år. Och det är fortfarande ett antal månader kvar, då storartade utställningar som Lee Lozano, Keren Cytter, Ed Ruscha och inte minst den andra omgången av Modernautställningen kommer att visas.