Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgittamuseet kan läggas ner

Sjukhushistoriken på Birgittamuseet i Härnösand kan snart vara ett minne blott. Ingen vill betala hyran.

- Museum är ingen fråga för akutsjukvården. Vi har sagt upp avtalet, säger sjukhusdirektör Robert Hemmingsson.

Birgittamuseet huserar i fem rum i sjukhuslokalerna. Här har samlats utrustning och attiraljer från mer än hundra år av vårdhistoria i Härnösand.

Men i år, när museet fyller tio, hopas orosmolnen. Årshyran på över 100 000 kronor har blivit en het potatis som ingen längre vill hålla i.

- Frågan är bollad till regional utveckling på landstinget i dialog med länsmuseet. Jag vet inte hur de har satt ner foten, säger Torbjörn Olsson på Landstingsfastigheter som är hyresvärd.

- Om länsmuseet inte har möjlighet att härbärgera det som finns där i dag tycker jag att det måste få finnas kvar ändå tills man vet vem som är ansvarig. Vi har inte tänkt kasta ut det.

Marita Skog, chef på regional utveckling, å sin sida hänvisar museifrågan vidare.

- Det är inte mitt bord, det är sjukhusdirektörens.

Robert Hemmingsson, chef för länssjukhuset Sundsvall-Härnösand, vill betona att sakerna på Birgittamuseet är ett viktigt arv.

- Hur tänker de kring museet? Jag anser att det är ett kulturarv som är viktigt att värna men det kan omöjligt vara en fråga för akutsjukvården att betala lokalhyran.KLAS LEFFLER
070-555 20 14

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67