Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Nenzéns spännande hus

Birgitta Nenzén har varit professionell konstnär i 30 år. Hon har varit fascinerad av hus ännu längre. Utställningen "Mina hus", arrangerad av Kramfors konstförening i Kramfors Konsthall, ger en inblick i husens konstnärliga betydelse för henne.

Annons

– Husen är en slags corpus, en kropp att förvara något i. Precis som vår kropp är något att förvara något i, vår själ. Husen är en symbol för människan, säger Birgitta Nenzèn.

I viss mån är "Mina hus" en tillbakablickande utställning, "det här har jag hållit på med under åren", som hon säger.

Det är enklare att säga vilken konstnärlig teknik som Birgitta Nenzén inte hållit på med.

– Textil. Det är inte alls för att jag inte blir imponerad, inte minst av textilkonstnärerna i Härnösand som jag ser när jag arbetar på KKV i Härnösand, men jag vill ha ett motstånd av materialet, det får jag inte av textilen.

Verket "Aqua Vitrum" visar ett material som hon arbetat med länge. Ett material som har mycket motstånd. Nämligen sten. "Aqua Vitrum" är fyra vågformade pelare i röd granit och en pelare i diabas.

På varje pelare står ett hus i glas. Den lilla pelaren i diabas, den syns inte på bilden, får ett hus i rött glas.

Titeln "Aqua Vitrum" - "aqua" betyder "vatten" och "vitrum" betyder glas - leder betraktaren in i Birgitta Nenzéns konstnärliga värld.

Hon arbetar med så många material och tekniker att en tillbakablickande utställning som "Mina hus" blir en spännande inblick i denna konstnärliga värld.

Inte minst fascineras den här betraktaren av hennes sätt att måla på glas, att skapa raffinerat gåtfulla verk på glas.

Är verk som "Negativ" - en svart målning med en rosafärgad människa i kanten - eller "Procession" - flera kroppar bredvid varandra mot en röd bakgrund - målningar på glas? Eller glasmålningar?

Framför allt är de spännande konstverk. Mycket av Birgitta Nenzéns konst är spännande. Det visar inte minst utställningen "Mina hus".

KONST

Mina hus

Birgitta Nenzén

målningar, glas, sten och diverse andra material

Kramfors Konsthall. Utställningen har vernissage 8 februari och hänger till den 3 mars.

Mer läsning

Annons