Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birger Åströms verkstad i Ås var under årtionden samlingspunkt för vännerna

Keramiker Birger Åström har gått ur tiden vid en ålder av 89 år. Han sörjes av sina närmaste, hustrun Lilian , samt barn, måg och barnbarn.

Birger Åström var född och uppvuxen i Ås, Örnsköldsvik som ett av mittenbarnen i en syskonskara på sju. Till att börja med arbetade bröderna Karl-Erik och Birger tillsammans med fadern i det familjeägda bageriet.

Han började sin bana som keramiker 1952 tillsammans med sin broder Karl-Erik, därav namnet BeKå keramik.

I slutet av 50-talet gick han sin egen väg och började experimentera med glasyrer.

1969 skaffade han en ugn från Frankrike, som möjliggjorde kontrollerad reduktionsbränning, vilket gjort Birgers glasyrer kännetecknande för hans alster.

Birger har haft separatutställningar i de flesta norrländska städer och är representerad i ett flertal kommuner och regioner samt statens konstråd. Även på Arlanda kan man se hans konst.

Större verk kan man i Örnsköldsvik hitta på såväl sjukhus som flera skolor. Ett av de mera monumentala verken, finns på Lasarettsgatan, vid Ting1, där ”Sjöluren”, kan beskådas.

Anställda vid offentliga, såväl som privata företag, har kunnat glädjas av att erhålla alster från Birger.

Birger var under många år aktiv i Konstnärernas Riksorganisation (KRO), såväl lokalt, som på riksplanet.

Birger var en hängiven älgjägare. Han var i många år jaktledare i Nylands jaktlag, som har sina marker på Skuleskogen. Som morfar gladde hans sig när barnbarnet Simon fällde sin första älg.

Torpet i Ormsjö i Dorotea kommun var en tillflyktsort där han fick utlopp för sin kreativitet.

Där fick hustrun och även dottern Christine och dotterdottern Sara del av Birgers omtänksamhet.

Verkstaden i Ås var under årtionden en samlingspunkt för många vänner. Där stöttes och blöttes såväl konstnärliga som tidens problem.

Vännen och kusinen Carl-Olof Åström