Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biodlingen attackerades av en björn

Lars-Gunnar Olsson fick en obehaglig överraskning på onsdagsmorgonen.
Under natten hade en björn forcerat ett stängsel och attackerat en av hans bikupor.
– Vi har för mycket björn här i trakterna, menar Olsson.

Lars-Gunnar Olsson driver en biodling i Kallmyra utanför Långviksmon i Örnsköldsvik. Han har sex bikupor inhägnade bara 100 meter från sitt hus.

– Jag vet att det finns björn här och i sex, sju år har jag haft ett stängsel för att hålla björnarna borta. Men att de kunde vara så här närgångna trodde jag aldrig, säger Olsson.

Ja, närgången är ett adjektiv man kan använda när man beskriver den björn som attackerade Lars-Gunnar Olssons biodling under natten mot onsdagen. Det stängsel som Olsson hade satt upp var inte mycket till skydd.

– Björnen hade bara farit rakt igenom stängslet. Det är el i stängslet men björnen känner väl inget av det, den har ju tjock päls. Björnen demolerade en kupa och åt upp yngel från tio ramar, säger Lars-Gunnar Olsson.

Bidrottningen i den utsatta kupan klarade sig lyckligtvis oskadd, så Olsson tror att bisamhället kommer att kunna återhämta sig. Men han är rädd för att björnen ska återvända och ge sig på kuporna igen, nu när den har fått upp smak för bin och honung.

– Länsstyrelsen ska komma hit i kväll och sätta upp ett kraftigare stängsel provisoriskt. Men det känns oroligt att vi har björn så nära inpå huset. Grannarna har getfarm så de kan också känna oro, säger Lars-Gunnar Olsson och fortsätter:

– Vi har för mycket björn här i trakterna nu, tycker jag. Jag såg två tidigare i våras också. Och när de blir så närgångna att de är inne på tomten känns det som att någonting är galet.