Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bin Ladin-familj i husarrest i Iran

Annons

Sex av Usama bin Ladins barn och en av hans fruar - vars vistelseort man inte har känt till sedan 2001 - befinner sig i husarrest i Iran.

För tidningen al-Sharq al-Awsat i Saudiarabien berättar Omar bin Ladin, terrorledarens fjärde son, om var hans anhöriga håller hus.

Fram till för en månad sedan visste vi inte var våra syskon var, säger 29-åringen.

Omar bin Ladin, som bor i Qatar, berättar att han för en månad sedan blev uppringd av sin 25-årige bror Uthman som hade fått låna en mobiltelefon av en iranier så att han kunde ringa släkten.

Av Uthman fick brodern veta att syskonen och deras mor Khairiyya sitter i husarrest i Teheran. I gruppen ingår enligt brittiska The Times också elva barnbarn till Usama bin Ladin.

En dotter, 17-åriga Iman, ska dock ha lyckats söka skydd på saudiska ambassaden i Teheran, och där ska hon ha befunnit sig i snart fyra veckor - inte heller hon får lämna landet. Hennes närvaro bekräftas av saudiska ambassaden, som dock inte har kunnat ordna ett utresetillstånd för 17-åringen.

Irans utrikesdepartement har inte bekräftat uppgifterna, och inte heller tidigare rapporter om att anhöriga till Usama bin Ladin skulle befinna sig i landet.

Omar bin Ladin uppger att fem andra av Usama bin Ladins barn bor i Saudiarabien. Omars egen mor Najwa lever däremot i Syrien med tre av hans syskon.