Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bin Ladin-familj i husarrest i Iran

Sex av Usama bin Ladins barn och en av hans fruar - vars vistelseort man inte har känt till sedan 2001 - befinner sig i husarrest i Iran.

För tidningen al-Sharq al-Awsat i Saudiarabien berättar Omar bin Ladin, terrorledarens fjärde son, om var hans anhöriga håller hus.

Fram till för en månad sedan visste vi inte var våra syskon var, säger 29-åringen.

Omar bin Ladin, som bor i Qatar, berättar att han för en månad sedan blev uppringd av sin 25-årige bror Uthman som hade fått låna en mobiltelefon av en iranier så att han kunde ringa släkten.

Av Uthman fick brodern veta att syskonen och deras mor Khairiyya sitter i husarrest i Teheran. I gruppen ingår enligt brittiska The Times också elva barnbarn till Usama bin Ladin.

En dotter, 17-åriga Iman, ska dock ha lyckats söka skydd på saudiska ambassaden i Teheran, och där ska hon ha befunnit sig i snart fyra veckor - inte heller hon får lämna landet. Hennes närvaro bekräftas av saudiska ambassaden, som dock inte har kunnat ordna ett utresetillstånd för 17-åringen.

Irans utrikesdepartement har inte bekräftat uppgifterna, och inte heller tidigare rapporter om att anhöriga till Usama bin Ladin skulle befinna sig i landet.

Omar bin Ladin uppger att fem andra av Usama bin Ladins barn bor i Saudiarabien. Omars egen mor Najwa lever däremot i Syrien med tre av hans syskon.