Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billström kan vara fall för FI

Annons

Migrationsminister Tobias Billströms aktieaffärer i krisdrabbade Northland kan bli ett ärende för Finansinspektionen.

Dags för Billström att lägga alla kort på bordet, säger Mikael Damberg (S).

Finansinspektionen (FI) har tillsyn över värdepappersmarknaden och granskar bland annat uppgifter om insiderhandel med aktier. Pressekreterare Karin Boman Röding uppger att FI inte kommenterar enskilda fall och vill därför inte gå in på om migrationsminister Tobias Billströms aktieaffärer är ett ärende hos FI.

Men detta är ett typexempel på sådant som vi tittar på, säger hon. Det är dags för Billström att lägga alla kort på bordet nu. Det är ett allvarligt läge som vi ändå hamnat i, där en moderat minister fått information om ett räddningspaket för Northlands och fem dagar senare så köper en annan moderat minister väldigt mycket aktier i det bolaget, så det är klart att det reses väldigt många frågor nu, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg.

TV 4 uppgav i onsdags att Billström (M) kan ha haft insiderinformation när han den 13 februari köpte 30 000 aktier i krisdrabbade Northland Resources. Fem dagar innan fick regeringskansliet information om en möjlig räddningsaktion med LKAB.

I en skriftlig kommentar till TV4:s uppgifter om en möjlig insideraffär har Billström sagt: "Jag förstår att frågan ställs och att det kan se märkligt ut, men det är viktigt för mig att vara tydlig med att jag inte vid något tillfälle då jag köpt aktier i Northland Resources har uppfattat mig ha någon annan kunskap än den som marknaden i övrigt eller andra sparare har haft".

Billström uppgav också att han numera har en utomstående förvaltare av sina aktier och inte själv kommer att handla med aktier så länge han är statsråd.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, konstaterar att det kan vara smidigt för ministrar att låta sina aktieportföljer förvaltas av någon annan.

Då vet man inte själv om det gynnar den egna portföljen när man fattar politiska beslut. Ur politisk synpunkt är det väldigt oklokt av ministrar att inte låta någon oberoende fondförvaltare ta hand om deras aktieportföljer under tiden de har sitt politiska uppdrag, säger han. Den stora frågan handlar om politiskt förtroende. Det kan vara lite olämpligt att man som minister själv gör affärer, tillägger han.

Ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott Peter Eriksson (MP) uppger att det mycket väl kan bli så att KU kommer att granska Billströms aktieaffärer, men någon anmälan har inte kommit in.

Sitter man i regeringen måste man vara väldigt noga med hur man hanterar aktieaffärer och värdepappershandel. Det kan finnas problem på många sätt med alla de beslut regeringen fattar, säger Eriksson.

Finansminister Anders Borg (M) svarar inte rakt på frågan om han tycker att det var lämpligt av Tobias Billström att köpa Northland-aktierna.

Han har själv konstaterat att han inte har haft tillgång till någon insiderinformation och det ska han ju heller inte ha. Sedan är det naturligtvis en lämplighetsfråga hur man bör äga aktier och handla med aktier, säger Anders Borg. I min roll som finansminister tycker jag att man ska vara väldigt återhållsam och försiktig. Han är migrationsminister och ytterst är det han själv som ska svara på de omdömesfrågorna.

TT: Bör ministrar överhuvudtaget köpa aktier i enskilda bolag?

Jag tycker att det är bra om vi har ministrar som är engagerade i svenskt näringsliv. Sedan bör man vara försiktig och noggrann och tänka igenom det här och så ska man naturligtvis göra det utifrån sin roll.

Hälften av regeringens 24 ministrar ägde aktier i bolag enligt den senaste listan över regeringens värdepappersinnehav från juli i år. De övriga nöjer sig med andelar i fonder, bland dem finansminister Anders Borg.

Av de som har aktier är det flera som har mycket blygsamma innehav. Statsminister Fredrik Reinfeldt redovisade i juli sju aktier i SEB, värda 229 kronor, finansmarknadsminister Peter Norman (M) har en aktie i Volvo värd 97 kronor och försvarsminister Karin Enström (M) 93 Teliasonera-aktier värda drygt 4 000 kronor.

Listan toppas av landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som äger aktier i 27 bolag till ett uppgivet värde av nästan 5 800 000 kronor. Därtill kommer fondandelar för drygt 1 100 000 kronor.

Utrikesminister Carl Bildt (M) hamnar på andra plats med aktier i tio bolag till ett värde av drygt 1 100 000 kronor. Därtill kommer fondandelar värda 3 100 000 kronor, samt optioner.

Billström hamnar på tredje plats om man räknar antalet bolag som han äger aktier i. Ser man däremot till aktiernas värde hamnar han längre ned på listan.

Mer läsning

Annons