Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billig pump kan stå dig dyrt

De har blivit dubbelt så bra - men hälften så dyra. Försäljningen av luftvärmepumpar ökar. Men se till att köpa rätt produkt och sätt dig in i hur den fungerar. Annars kan det bli en kostsam affär, varnar experterna.

En lång kall vinter betyder också med automatik höga elräkningar. Det har gjort att många börjat överväga alternativ för att värma upp sina hus. Färska siffror från branschorganisationen Svenska Värmepumpsföreningen, Svep, visar att försäljningen av luftvärmepumpar fortsätter att öka, om än inte i samma snabba takt som för några år sedan.

– Försäljningen tog fart i mitten av 2000-talet i samma veva som priset på pumparna sjönk och prestandan höjdes, säger Leif Alexandersson, butikschef vid Lundgrens Hushållsmaskiner i Härnösand.

Konkreta fakta är att det år 2000 såldes 3000 luftvärmepumpar i Sverige och 2010 cirka 70 000. Sedan dess har försäljningen minskat något. Förra året inleddes också med låg försäljning för alla typer av värmepumpar. Men trots den dåliga inledningen så blev 2013 ett bättre år för värmepumpindustrin än 2012. Totalt ökade försäljningen med fyra procent.

Den främsta orsaken bakom ökningen är förstås att det är en investering som i de allra flesta fall också betalar sig. Lönsammast blir det för fastighetsägare som tidigare enbart haft el som värmekälla. Statistik från Energimyndigheten visar att den som bor i en normalvilla och har en årlig värmekostnad på 16000 kilowatt kan halvera sin årsförbrukning. Men i snitt sänker den som installerat en luftvärmepump husets totala värmeanvändning med runt 25 procent.

– Rätt installerad och placerad på optimal plats i bostaden så går det i de flesta fall att räkna hem investeringen på tre år om huset har en öppen planlösning, säger Leif Alexandersson.

Peter Andersson, Örnsköldsvik, monterar luftvärmepumpar för Lundgrens Hushållsmaskiner sedan drygt tio år tillbaka i hela länet. Vår och höst är det som mest hektiskt.

– Det har skett en enorm utveckling under den senaste tioårsperioden. Pumparna har både blivit billigare och enormt mycket effektivare, säger Peter.

Priset för en luftvärmepump till en normalstor villa varierar i dag mellan 20- och 25 000 kronor. Det finns också en mängd pumpar för runt halva priset på internet. Tumregeln är att läsa på ordentligt innan man gör slag i saken.

– Köper man fel pump kan det bli en dyr affär i slutändan, menar Leif Alexandersson. Det finns många billiga pumpar, men de kanske inte är anpassade för det klimat som råder här uppe.

Försäljningsökningen har också en baksida. I takt med att allt fler produkter finns på marknaden ökar också antalet skador - och försäkringsärenden.

Havererar en luftvärmepump inom fem år får ägaren stå för halva kostnaden själv i form av avskrivningar och självrisk. Ofta beror ett haveri på att köparen valt en billig pump med dåliga komponenter. Uppmaningen från Leif Alexandersson är att läsa på ordentligt och studera flera produkter innan man slår till.

– Var inte för snål, kvalité lönar sig för det mesta.

Men även en bra luftvärmepump kräver underhåll. Leif Alexandersson betonar vikten av att med jämna mellanrum rengöra filter från damm och annan smuts.

– Minst var fjortonde dag bör man se över pumpen för att den skall vara effektiv och inte gå sönder. Det kan också vara värt att låta en expert serva pumpen en gång om året för att få ut maximal effekt, säger han.