Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billan Östlunds glädjerus efter guldet – och tips till Ebba Andersson: "Det är kanske det viktigaste"

Marie-Helene "Billan" Östlund gläds med Ebba Andersson och Sollefteå Skidklubbs skidframgångar.
Men samtidigt påpekar hon att det är viktigt att omgivningen inser att man måste skynda långsamt med stortalangen.
– Det hon måste förbereda sig för är den mentala biten, all den uppståndelse som blir nu, säger "Billan".

Ebba Andersson har, utan tvekan, fått sitt stora genombrott denna säsong. Under SM-helgen i Piteå åkte 18-åringen från Sollefteå hem med ett silver och nu har hon vunnit JVM-guld i Rumänien.

När "Billan" Östlund får höra om Anderssons JVM-framgångar utbrister hon glatt:

– Vad roligt! Kul för Ebba. Ett stort, stort grattis till henne.

"Billan", som är född och uppväxt i Sollefteå, var en stor skidprofil i slutet av -80 och början av 90-talet. Hon slog igenom med dunder och brak 1987 med ett VM-guld och vann senare Jerringpriset och Bragdguldet.

På avstånd, från hemmet i Segersta, har hon följt Ebba Anderssons framsteg i skidspåren och hon gläds med Ebba och Sollefteå.

– Det är otroligt roligt och spännande. Jag har haft lite koll på henne eftersom jag tävlat med hennes mamma och Erik (Billans man) tävlat med hennes pappa, säger hon och fortsätter.

– Det är väldigt kul att Sollefteå får fram en så bra åkare. Skidklubben där verkar ha många unga talanger på gång nu, Frida Karlsson bland andra.

I all uppståndelse kring Ebba Andersson menar "Billan" att det är viktigt att omgivningen nu inte sätter för stor press på henne. Det är viktigt att skynda långsamt med det 18-åriga skidlöftet.

– Nu ska vi inte sätta stor press på henne. Låt henne utvecklas i den takt hon behöver. Det är mycket unga tjejer och killar på gång nu, det känns lovande inför framtiden. Det är mycket duktiga talanger, inklusive Ebba.

Har du något tips till Ebba Andersson inför framtiden?

– Det hon måste förbereda sig för är den mentala biten, all den uppståndelse som blir nu. Den biten måste hon förbereda sig för. Det kan bli mycket uppdrag utanför sporten med många som rycker och sliter i henne. Det är viktigt att sortera vad som är viktigt och inte. Det är kanske det viktigaste. Man måste kunna tacka nej till vissa saker.

– En sak till jag tänker på är att våga vila. På den nivån måste man träna så extremt mycket, det är viktigt att hon vilar emellanåt också så hon inte sliter ut sig.

LÄS MER: JVM: Ebba Andersson krossade motståndet – tog första guldet

LÄS MER: JVM: Ebba Andersson bästa svenska – röda armén i topp även i Junior-VM