Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bill de Blasio ny NY-borgmästare

Annons

Vänsterpolitikern Bill de Blasio, som i november valdes till ny borgmästare i New York, svors i dag formellt in som den första demokraten på posten sedan 1989.

Vi måste sätta stopp för ekonomisk och social ojämlikhet, sade de Blasio i sitt installationstal.

Strax efter klockan 18 svensk tid svors Bill de Blasio formellt in som New Yorks nye liberale borgmästare, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Stadens 109:e borgmästare svors in av USA:s förre president Bill Clinton, och de Blasio svor eden med en bibel som tidigare presidenten Franklin D Roosevelt ägt.

Inför bland andra Bill och Hillary Clinton och hundratals vanliga New York-bor höll han sitt installationstal där han lovade att minska de ekonomiska klyftorna i USA:s största stad, skriver New York Times.

Vi måste sätta stopp för ekonomisk och social ojämlikhet som hotar att skada staden vi älskar, sade han. Och i dag lovar vi att gå i en ny progressiv riktning i New York, fortsatte han.

Under valkampanjen lovade Bill de Blasio att minska klyftor mellan fattiga och rika i "The Big Apple". Allmänna förskolor finansierade genom höjda skatter för höginkomsttagare är ytterligare en utfästelse.

Avgående Michael Bloomberg ska nu semestra på Hawaii och i Nya Zeeland och sedan fokusera på sin hjälporganisation Bloomberg Philanthropies samt hjärtefrågor som hälsa, innovation och striktare vapenlagar.

de Blasio är karriärpolitiker och har fram till nu arbetat som staden New Yorks offentliga advokat (en typ av ombudsman).

Han brukar beskrivas som en mycket liberal demokrat, som lovat att ta i tu med klyftorna mellan "de två städerna i New York", de rikas och de fattigas. Vid sidan av sitt allmänna förskoleinitiativ vill han satsa på bostäder för låginkomsttagare.

Han har också sagt att han vill stoppa de plötsliga visiteringar som New Yorkpolisen genomför, visiteringar som kritiker menar har rasistiska undertoner då de ofta drabbar svarta.

USA:s vänsterliberala sätter nu stort hopp till honom, och kommer noggrant att följa utvecklingen i New York, skriver tidningen The New York Times.

Det är första gången sedan 1989 som stadens invånare har valt en demokratisk borgmästare, nu är det upp till de Blasio att visa på gott demokratiskt ledarskap, menar bedömare.

Borgmästaren har en enastående chans att förverkliga progressiv politik och visa på att den fungerar, säger Gavin Newsom, biträdande guvernör i Kalifornien och exborgmästare i San Francisco till tidningen. De Blasio är viktig. Flera av oss räknar med att han lyckas.

New Yorks nya borgmästare stöds även av Howard Dean, som varit guvernör i Vermont och presidentkandidat.

Mer läsning

Annons