Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilkrasch på Himmelska fridens torg

Annons

Antalet döda efter en bilkrasch på Himmelska fridens torg i Peking har stigit till fem, varav ett av offren uppges vara en kvinna från Filippinerna, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Antalet skadade uppges vara 38.

Både turister och poliser har skadats och tagits till sjukhus i närheten, skriver Nya Kina. En italiensk turist berättar för AFP att han besökte Förbjudna staden när tjänstemän vid lunchtid kom och uppmanade alla att lämna platsen.

Spekulationer om vad som egentligen inträffat svallar på sociala medier. Där nämns såväl tibetanska självbränningar som en möjlig terrorattack. Hua Chunying, taleskvinna för utrikesdepartementet i Peking, sade att hon inte "kände till detaljer" när hon fick frågan om det fanns utländska dödsoffer eller tecken på att det inträffade var en terrorattack.

Utländska turister vittnade om en explosion följd av en brand på torget, känt för massakern på demokratiaktivister 1989.

En säkerhetsoperation har inletts på det stora och symboliskt viktiga torget. Tunnelbanestationer och gator nära torget har spärrats av och skärmar satts upp för att förhindra insyn.

Bilder på sociala medier visade den brinnande bilen och hur en svart rökpelare steg upp, nära jätteporträttet på kommunistledaren Mao Zedong som hänger vid det tidigare kejserliga palatset vid torget. Många av bilderna raderades dock kort efter att de publicerats.

En grupp från brittiska nyhetskanalen BBC, som tagit sig till torget för att filma, blev kvarhållna innan den släpptes efter cirka 20 minuter. Även nyhetsbyrån AFP uppger att två av deras reportrar blev kvarhållna i närheten av torget. De tvingades sedan att radera bilder från sina kameror.

Mer läsning

Annons