Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildvisning från Patagonien

Söndagen 20 oktober genomförde STF Örnsköldsvik en bildvisningskväll med bilder från Patagonien. Ett 45-tal personer fick en intressant kväll med Mikael Johansson som berättade om sin resa till Patagonien i Sydamerika i februari för några år sedan.

Patagonien ligger i södra Sydamerika och begränsas i väster av Stilla havet, i öster av Atlanten och i norr av Pampas. Eldslandet, som består av ett antal öar, utgör Sydamerikas sydligaste spets. Det mest kända bergsmassivet i södra Chile heter Torres de Paine, och är nationalpark. Årsnederbörden är 5000 millimeter, ni läste rätt. Tidsvattenskillnaden är imponerande 12 meter.

Ursprungsbefolkningen bestod av tre olika grupper indianer och levde på fiske och jakt. Idag är fårskötsel den huvudsakliga inkomstkällan. Européerna koloniserade Patagonien 1880. Ursprungsbefolkningen fördrevs från sina jaktmarker med svält som följd, de dukade under av sjukdomar som kolonisatörerna förde med sig, slaveri förekom, även skottpengar på människorna utbetalades.

Vetenskapsmän kom redan på 1880-talet till Patagonien. Svensken Otto Nordenskiöld, som första västerlänning, arbetade med att kartlägga det patagoniska alplandet. 1909 besökte den svenske botanisten Carl Skottberg området.

Kvällens besökare fick se härliga naturbilder med bergtoppar på ca 3000 meter, glaciärer, bad i glaciärsjöar, bokskogar, lamadjur - guanacos, vackra blommor som till exempel fuchsior. Resan var på två veckor och under vandringen övernattade man i tält. Dagsetapperna var på en – en och en halv mil, terrängen var kraftigt kuperad, på smala stigar med lösgrus ibland.

Deltagarna fick även prova på glaciärvandring med stegjärn. Temperaturen var ungefär som svensk sommar, februari är sommarmånad i Patagonien. Gruppen hade tur med vädret, bara två eftermiddagar med lite regn.

Kvällen avslutades med fika och lotteri. Ett stort tack till Mikael för fina bilder och intressant reseskildring. Tack också till alla besökare, funktionärer och dagens kontaktperson Birgitta. Närmast för STF, visning av observatoriet på Nolaskolan 6/11, föranmälan krävs.

Kurt Söderlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel