Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt: Ukraina kan få både ock

Annons

Ukraina behöver inte välja mellan frihandelsavtal med Ryssland och EU, säger utrikesminister Carl Bildt som landar i Kiev i kväll.

I staden fortsätter protester och ockupationer.

I stadshuset som oppositionella tagit över pågår intensivt arbete, rapporterar TT:s utsände.

Demonstranter har byggt en provisorisk barrikad av träplankor om polisen skulle få för sig att storma huset. En trappa upp tjänar ett långt bord som soppkök och hungriga demonstranter strömmar hit för att få ett mål mat, eller bara en kopp te och en kaka. Mitt emot delas insamlade kläder ut, en välkommen gåva till de frusna som efter att ha tinat en aning återvänder ut till Självständighets torgets kyla.

Folk har gett så mycket, men det behövs verkligen, säger en äldre dam innan hon med en kofta i näven kilar nedför trappan.

I en direktsändning från ett regeringssammanträde i dag uppmanade premiärminister Mykola Azarov aktivisterna att sätta stopp för de ökade politiska spänningarna och varnar för att de kan komma att straffas.

Alla måste inse att landets grundlag och lagar är i kraft, ingen får överträda dem. . . Alla som gör sig skyldiga till brottsliga handlingar kommer att ställas till svars, sade Azarov.

I takt med att antalen demonstranter sinat och regeringen utstrålar en smula större självsäkerhet vittnar en del demonstranter om viss oro för vad som kommer att hända framöver.

En ung kvinna som TT talar med, men som ber att helst inte nämnas vid namn, berättar att en serie gripanden av demonstranter ökat oron för rättsliga påföljder även för fredliga demonstranter.

Markhiyan Matsekh, som i samband med de senaste demonstrationerna blivit politiskt aktiv och nu står i stadshuset med gul jacka och en megafon över axeln, fruktar att han till och med kan tvingas flytta.

Om vi förlorar är det sannolikt att jag måste lämna landet. Men jag försöker att inte tänka på det och avser hänga med till slutet, säger han.

Andra runt honom skrattar en smula ironiskt och tycks uppfatta orden som en smula dramatiska, men flera av de unga runt stadshuset uttrycker mycket övertygande en växande oro.

Matsekh hoppas på en folkomröstning för att avgöra regeringens framtid. Han tror att folket i så fall skulle rösta mot Janukovytj och att en ny regering skulle kunna ta över, även om han medger att det är mycket osäkert hur utfallet skulle se ut.

Men det vore det bästa lagliga sättet att vinna detta, säger han. Alternativet för många kan vara våldsammare och jag vill inte att vi tar den vägen.

De senaste dagarnas protester är de största i landet sedan den orangea revolutionen 2004. Bakgrunden är att Ukraina för två veckor sedan valde att "pausa" förhandlingarna om ett samarbets- och frihandelsavtal med EU - något som väckt ilska hos oppositionen.

Carl Bildt (M) är på väg till Ukraina via Bryssel.

Det sprids från rysk sida - medvetet eller omedvetet - uppgifter som är helt falska om vad det här avtalet innebär. De hävdar ju till exempel att avtalet skulle innebära att tullfria produkter skulle gå från Ukraina rakt in i Ryssland och därför skulle det bli nödvändigt för Ryssland att vidta åtgärder mot handeln med Ukraina: det är ett grundfalskt påstående. Så fungerar inte frihandelsavtal, säger Bildt. Det är fullt möjligt för Ukraina att ha frihandelsavtal både med Europeiska unionen och med Ryssland. Det är till och med vanligt att länder har det på det sättet. Där är det viktigt att korrigera de medvetet eller omedvetet falska uppgifter som sprids från Moskva.

Flera av de tilltänkta deltagarna i morgondagens möte har till skillnad från Bildt meddelat att de inte kommer, däribland USA:s utrikesminister John Kerry och EU:s utrikeschef Catherine Ashton. Kerry åker i stället till Moldavien i vad som beskrivs som en markering för att landet till skillnad mot Ukraina valde att underteckna sitt förberedande EU-avtal i förra veckan.

Ukrainas tre post-sovjetiska presidenter - Leonid Kravtjuk, Leonid Kutjma och Viktor Jusjtjenko - ger alla sitt stöd till de som protesterar mot regeringens beslut att inte ingå ett frihandels- och samarbetsavtal med EU.

"Vi uttrycker solidaritet med de fredliga civila aktioner som hundratusentals unga ukrainare står för", skriver de i ett uttalande på Justjenkos partis webbsida.

"För första gången har det ukrainska folket gått ut på gatorna med ett opolitiskt krav som har samlat hittills oöverträffat stöd", skriver de och fördömer det våld som poliser använt mot demonstranterna.

Inför det första presidentvalet efter Leonid Kutjmas långa styre stöttade han Viktor Janukovytj, som nu är president och den som meddelat att Ukraina inte ingår något avtal med EU.

Mer läsning

Annons