Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt till Iran om en vecka

Annons

Den svenske utrikesministern Carl Bildt kommer att åka till Iran. Nästa måndag, den 3 februari, landar han i Teheran.

Besöket offentliggjordes av vice utrikesminister Majid Takht-e-Ravanchi i iranska medier i lördags, och bekräftades på söndagen för TT av Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

Bildt bekräftar också själv resplanerna på sin blogg på söndagen. Han skriver att han först kommer att prata Iran i den årliga säkerhetskonferensen i München i nästa vecka. "Jag kommer bland annat att tillsammans med IAEA-chefen (Yukiya) Amato ha en offentlig diskussion med Irans utrikesminister (Mohammad Javad) Zarif - och direkt därifrån åker jag på det första besöket av en svensk utrikesminister i Iran på mycket länge".

Besöket är ett resultat av en inbjudan till Bildt och hans polske kollega Radoslaw Sikorski som offentliggjordes i december. Sikorski kommer enligt Takht-e-Ravanchi till Teheran i månadsskiftet februari-mars.

"Om den utrikespolitiska förändringen i Iran är varaktig vet vi i dag inte, men denna diplomati syftar inte minst till att försöka få ett svar på den frågan, och att i den mån vi kan försöka att påverka utvecklingen i mer positiv riktning", skriver Bildt på bloggen. Enligt Zsiga stannar den svenske utrikesministern i Iran till den 6 februari.

Relationerna mellan Iran och västvärlden utvecklas nu i rasande fart, efter en internationell uppgörelse förra året om den islamiska republikens omtvistade atomteknikprogram.

I december åkte Italiens utrikesminister Emma Bonino till Iran, och träffade bland andra president Hassan Rohani. Det var det första besöket från EU på den nivån på nästan ett decennium.

Mer läsning

Annons