Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt om Ukraina: Spänt och farligt

Annons

Talarstolen och andra delar av sessionssalen i Ukrainas parlament blockeras fortfarande av oppositionen. Och utanför fortsätter protesterna.

Det ukrainska parlamentet tvingades i dag ställa in plenarmötet, eftersom det inte fanns tillräckligt många ledamöter på plats.

Endast 214 ledamöter har kommit till arbetet och därför är det ingen mening med att hålla sessionen. Jag tror att vi kommer att hålla en session i morgon klockan 10, sade talmannen Vlodymyr Rybak.

Oppositionsledamöter fortsätter att blockera talarstolen, presidiet och regeringsbåset i sessionssalen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Tusentals demonstranter är kvar på Självständighetstorget, som de har barrikaderat sedan massprotesterna under det förra veckoslutet. Protesterna riktar sig mot att president Viktor Janukovytj i sista stund gjorde en U-sväng och avstod från att skriva på samarbetsavtalet med EU.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt beskrev i kväll, vid ett besök på Självständighetstorget i Kiev, situationen i landet som "spänd, dramatisk och till och med farlig".

Han säger efter möten både med oppositionella och regeringsföreträdare att det finns en ömsesidig förståelse om att mer våld vore mycket riskabelt.

Vi har ju förhandlat det här under flera år. Det är klart att Ukraina ska välja sin egen väg och det är inte vi som reagerat med stor styrka, reaktionen ser du ju här på torget, säger han till TT:s utsände.

TT: Finns det några politiska dörrar som har stängts i och med att Janukovytj inte undertecknade avtalet med EU?

Nej, det finns inga dörrar som har stängts. Men skulle han ta till våld igen, mer, då är vi i en annan situation.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallade i dag EU-ländernas reaktion på Ukrainas beslut att inte skriva under "hysterisk".

Samtidigt står Ukraina värd för den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s möte. USA:s utrikesminister John Kerry och EU:s utrikeschef Catherine Ashton har avstått från att komma till mötet. Däremot är flera nyckelpersoner i förhandlingarna mellan EU och Ukraina i Kiev: Sveriges utrikesminister Carl Bildt, hans polske kollega Radek Sikorski samt Tysklands avgående utrikesminister Guido Westerwelle. Den sistnämnde visade sig demonstrativt bland dem som ockuperar Självständighetstorget i går kväll.

Den amerikanska UD-tjänstemannen Victoria Nuland, som deltar i OSSE-mötet i Kerrys ställe, uppmanade den ukrainska regeringen att hänsyn till folkets önskemål.

USA stödjer Ukrainas folk som ser sin framtid i Europa, sade hon vid mötet.

Den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko uppmanar västländer att rikta sanktioner mot president Viktor Janukovytj och hans familj under Ukrainas värsta politiska kris på tio år.

Riktade sanktioner mot honom och hans familj är det enda språk han förstår, säger Tymosjenko enligt hennes advokat Sergiy Vlasenko.

Mer läsning

Annons