Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt manar EU till ny Iran-dialog

Annons

Mycket står på spel i förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram - och ett misslyckande kan leda till konfrontation och ett mer slutet samhälle, konstaterar Carl Bildt. Samtidigt ger han en känga åt landets ledarskikt.

Under den tredje och sista dagen på Carl Bildts (M) Iranbesök sammanfattade utrikesministern sina reflektioner. Förhandlingarna om det kritiserade kärnenergiprogrammet är nyckeln till mycket, och en positiv utgång i samtalen kräver att båda sidorna anstränger sig. Och där har EU en roll att spela, skrev Bildt på Twitter.

"Vi från EU borde engagera oss i en ny och vidsynt dialog med Iran. Bygga nytt förtroende över avgrunderna av misstro från tidigare", skrev han i dag.

Efter dagens samtal i Teheran skrev Bildt att misstron mot västvärlden är djup bland Irans ledare. Samtidigt finns viljan att förbättra relationerna.

"Stark vilja att överbrygga klyftan. Många drömmer om ett mer öppet samhälle", skriver Bildt.

Utrikesministern diskuterade även frågan om de omfattande avrättningarna i landet.

"I många fall tunga narkotikabrottslingar. Men dödsstraff är alltid oacceptabelt", skriver han.

Bildt passade samtidigt på att kritisera landets begränsningar av internettrafiken, och skrev syrligt att både Irans president och utrikesminister har konton på Twitter, trots att tjänsten inte går att nå för vanliga iranier.

På sin blogg Alla dessa dagar skriver Carl Bildt under sitt besök i Teheran att "krafter som motsätter sig ett öppnare samhälle har på sistone stärkts i sin uppfattning. Anledningen är de politiska diskussionerna i USA om Iran den senaste tiden.

"Man märker hur de senaste veckornas debatter och manövrer i Washington gett skeptiker mot Väst nytt vatten på sina kvarnar. Är det lönt att göra eftergifter om de ändå tänker lura oss när det gäller att lätta på sanktionerna? Man känner hur den frågan ofta hänger i luften", skriver Bildt.

Dagen inleddes med att Bildt åt frukost med FN:s flyktingorgan (UNHCR) för att diskutera de drygt 800 000 afghanska flyktingarna som befinner sig i landet. Utrikesministern träffade även FN:s organisation mot droger och kriminalitet (UNODC) för att diskutera den omfattande opiumsmugglingen från Afghanistan som passerar Iran.

Mer läsning

Annons