Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt hoppfull efter presidentmöte

Annons

Utrikesminister Carl Bildt uttrycker hopp om framsteg i förhandlingarna om Irans kärnkraft och en försiktig tilltro till förbättringar i Iran efter sitt möte med president Hassan Rohani och utrikesminister Mohammad Javad Zarif i Teheran.

Jag mötte Rohani i omkring 40 minuter och hade ett bra samtal, säger Bildt till TT efter mötet. Den avgörande frågan är de nukleära förhandlingarna. Om de misslyckas riskerar det att skapa nya konfrontationer och påverka öppningarna för mänskliga rättigheter i Iran, säger Bildt. Jag upplever att det finns stöd för förhandlingarna från den högsta ledningen i Iran, fortsätter Bildt med hänvisning till Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Bildts samtal med president Rohani genomfördes med tolk, även om Rohani talar viss engelska. Därmed blev mötet mer formellt jämfört med de timslånga samtalen på engelska med utrikesminister Javad Zarif.

Det viktigaste är att vi får en fördjupad dialog. Det finns fortfarande en ömsesidig misstro, säger Bildt och varnar samtidigt för krafter både inom Iran och i omvärlden som hellre vill söka konfrontation. Signaler från USA spelar in i debatten, fortsätter Bildt och understryker vikten av att sanktionerna mot Iran förändras.

TT: Fick du några nya utfästelser från president Rohani eller utrikesminister Zarif?

Kanske, svarar Bildt svävande. Det finns kanske några nya trådar som vi kan gå vidare på, men jag tänker inte säga vad. Vi ska inte överdriva betydelsen av ett möte, men det handlade inte om stängda dörrar. Mitt besök och andra besök markerar möjligheten till islossning, säger Bildt till TT på telefon från Teheran.

Även direkta frågor som rör de mänskliga rättigheterna i Iran togs upp på dagens möten.

Vi diskuterade en hel del om de mänskliga rättigheterna. Där behöver vi en fördjupad internationell dialog. Vi hade en dialog mellan EU och Iran för ett par år sedan, som avbröts. Jag hoppas att vi kan återuppta den, säger Bildt och nämner även FN:s arbete för de mänskliga rättigheterna, där Sverige är aktivt. Vi hade mer detaljerade diskussioner om bland annat friheten på näten. Vi talade även om narkotikafrågor, om brott och smuggling som påverkar det iranska samhället men även Sverige, påpekar Bildt och understryker vikten av samarbete i problem som har rötter i främst Afghanistan.

Också förtrycket mot oppositionella behandlades, enligt Bildt.

Det finns uppgifter om att regimkritiker har avrättats, det finns ingen anledning att ifrågasätta det.

Mer läsning

Annons