Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt fruktar inte USA-avlyssning

Annons

Rapporterna om USA:s underrättelsetjänst NSA:s datainsamling i allierade länder är överdrivna, sade NSA:s chef Keith Alexander vid en utfrågning i representanthuset i natt svensk tid.

Det är information som vi och våra Nato-allierade har samlat för att försvara våra länder och stötta militära operationer, sade han, och tillade att USA får "ta smällarna" men att det är viktigare att skydda landet.

Alexander fick stöd av Dianne Feinstein, underrättelseutskottets ordförande. Enligt Feinstein kommer information från underrättelsetjänster i länder som Frankrike och Tyskland. Det handlar om att samla data om Nato-områden i krig, som Afghanistan, hävdar hon.

Utrikesminister Carl Bildt (M), som är Oslo och i dag fattar ordförandeklubban för utrikesministermötet med de nordiska ministerkollegorna, sade till norska TV 2 i dagens morgonsändning att han inte pratar om "genuint hemliga saker" i telefon.

Men det är inte amerikansk avlyssning jag fruktar, utan andra som - mycket aggressivt - använder avlyssning för att få fram information.

Bildt nämnde inget specifikt land, men ansluter sig därmed till statsminister Fredrik Reinfeldts linje i avlyssningsdebatten: Att icke närmare angivna "andra länder" också lyssnar och att detta är ett större problem än den påstådda amerikanska avlyssningen.

Men avlyssningen blir inget "hett ämne" under dagens utrikesministermöte, förklarade Bildt och hans norske kollega Børge Brende.

Tror inte man ska överdriva klyftan mellan USA och Europa. Problem och frågor finns, men låt oss se vad som kommer ut av dialogen. Öppenhet är hur som helst medlet, sade Bildt bland annat.

Han säger till TT att frågan är komplicerad, inte minst sedan den amerikanska underrättelsetjänsten NSA sagt att det inte är USA som spionerar på Europa utan europeiska partners som spionerar på varandra och sedan lämnar resultatet vidare till NSA.

Det här visar bara att vi bör vara försiktiga med alla uppgifter som flyger runt i luften just nu. Och kanske låta bli att kommentera saker som vi faktiskt inte vet så mycket om. Det har talats om avlyssning mot Spanien och Frankrike och att det skulle finnas något internt problem där. Men det har jag faktiskt ingen närmare information om, säger Bildt.

TT: Kan du garantera att Sverige inte avlyssnar andra närstående länder?

Jag uttalar mig inte om svenska underrättelsefrågor mer än jag redan gjort, säger Bildt.

Frågan om svenska företag, som Ericsson, levererat avlyssningsutrustning till Georgien kommenterades också av Bildt.

Det har varit väldigt oklar information. Ericsson har levererat telefonväxlar. De är förstås, vilket är i enlighet med lagar och förordningar, försedda med möjlighet till så kallad legal intercept (motsvarande laglig elektronisk övervakning), men det betyder ju inte att Ericsson levererat avlyssningsutrustning. Det får georgierna i så fall köpa från annat håll.

TT: Men är det inte precis detta som påståtts, att de fått sådan utrustning via svenska företag?

Det har påståtts så ja, men det förvånar mig. Jag tror faktiskt att den uppgiften är felaktig, mig veterligen tillverkar Ericsson inte sådan utrustning, säger Bildt.

Kina kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda information i landet efter avslöjandena om NSA:s övervakning, enligt en taleskvinna för utrikesdepartementet.

Kina är oroat över de fortlöpande avslöjandena om övervakning och följer utvecklingen noga, sade Hua Chunying, men ville inte kommentera i vilken mån den kinesiska regimen själv ägnar sig åt kommunikationsövervakning, skriver Reuters.

Chefen för den tyska underrättelsetjänsten BND förnekar att Tyskland ägnar sig åt övervakning från ambassaden i USA, rapporterar AFP.

Ingen telefonövervakning bedrivs från Tysklands ambassad i Washington, sade Gerhard Schindler till Zeit online.

Kommentaren kom sedan NSA-chefen Keith Alexander och chefen för USA:s nationella underrättelseverksamhet James Clapper i representanthuset sagt att andra länder spionerar på amerikanska ledare. Enligt uppgifter i The Washington Post övervakade den tyska underrättelsetjänsten 2008 samtalen för minst 300 amerikanska medborgare eller personer bosatta i USA.

Mer läsning

Annons