Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Fylld av förväntan tog Barebe studenten: "Skolan har hjälpt mig att hitta vägen"

Artikel 4 av 4
Härnösands student 2020
Visa alla artiklar

Hon är driven, ambitiös och modig. Studenten Barebe Niringiyimana från Härnösand tog sin examen i torsdags från Thoren Business school i Sundsvall. Vi följde hennes dag.
– Nu har jag möjlighet att forma min framtid, säger hon.

Efter en sömnlös natt med mycket tankar och en spänning inför studentdagen träffade Barebe Niringiyimana sina klasskamrater i BP17 hemma hos Jack Nordström på Alnö redan klockan 07.00.

– Jag hade satt larmet på 05.15 men jag var redan vaken då, säger Barebe och visar en bild när hon köpt frukost på macken.

Solen är stekhet och hela gänget är taggat för att ta studenten.

Förväntningarna på dagen är stora och det väntas lunch i Spegelsalen på Stadshuset.

Barebe började gymnasiet på naturprogrammet men kände efter några månader att det var ekonomi som lockade.

– Jag bytte och har trivts så himla bra. Det är skolan som har hjälpt mig att hitta vägen till den karriär som jag vill nå, säger hon.

Ansökan till Handelshögskolan är redan skickad och Barebe väntar spänt på svaret som kommer i början av juli.

– Jag har bra betyg men de har så höga intag så jag är lite osäker, men blir det inte i år hoppas jag på nästa, säger hon.

Hur känner du inför att flytta till Stockholm?

– Det är både läskigt och härligt, jag ser fram emot att ta nästa steg i livet men samtidigt så har jag min trygghet här.

Tjejkompisarna i klassen har riggat mobilkameran för en Tiktok-dans och Barebe gör sig redo. De står tätt och är väldigt koncentrerade tills de tar några felsteg och faller ihop på gräsmattan av skratt.

Sammanhållningen i klassen har stärkts av coronapandemin. Efter två månader av hemundervisning var det dags för mösspåtagning och då insåg klasskompisarna hur mycket de hade saknat varandra.

– Vi hade jättekul när vi sågs. Vi kramades och det där med distans har inte funkat så bra för mig då jag får energi av att umgås med människor, säger Barebe.

Att studentdagen blev helt annorlunda än normalt stör henne inte.

– Jag tycker att det blev hur bra som helst, vi fick uppleva alla delar ändå och för mig personligen så gör det inget att vi inte fick åka flak. Vi som klass gjorde det bästa av situationen och hade en bra student i alla fall.

Någon ropar att det är dags att gå mot busshållplatsen för att hinna in till Stadshuset i tid. De sjunger och tjoar längs vägen ner till Vi, Ludvig Björklund bär en stor högtalare på sin axel och bilar som kör förbi tutar uppmuntrande.

Det hörs när klassen BP17 närmar sig Stora torget, det kommer att vara många som inte har någon röst när de vaknar nästa dag.

Rektorn Jon Backlund -Arab och personalen tar emot i Stadshuset och alla studenter får studentband och kramar om varandra på vägen uppför trappan.

När det är dags för stipendieutdelningen berättar rektorn att skolan har instiftat ett nytt stipendium för året, Årets Thoren. Det tilldelas en elev som under sina år på Thoren Business School agerat i enlighet med skolans värdegrund: “Mod, passion, kraft, med hjärta”.

Både elever och lärare jublar när Barebes namn ropas upp.

– Det stod i motiveringen att eleven hade haft en personlig utveckling under de tre åren och som kunnat prestera i med- och motgång och att jag var modig, säger hon efteråt.

Är du det?

– Ja, jo det är jag, mod handlar inte bara om att typ hoppa fallskärm. Ett exempel som jag tror kan ha bidragit till stipendiet är nog mitt APL (arbetsplatsförlagt lärande) i årskurs 3. Jag bestämde mig för att ordna det själv. Jag vet att lärarna tyckte att det var något unikt, men för mig var det självklart. Om man vill något måste man fråga och jag ville vara på SEB, säger hon.

När Barebe ska svara på var hon är om fem år, behöver hon inte så lång betänketid.

– Då har jag tagit min universitetsexamen och arbetar med ekonomi och CSR hos något bolag. Jag vill bidra till den hållbara utvecklingen och enligt mig är det hos de stora företagen som det arbetet verkligen kan ha en positiv påverkan på vår framtid.

Hur är känslorna nu när studenten är över?

– Det känns skönt att det här kapitlet avslutat. Det är härligt att ha klarat av alla moment och nu har man hela livet och framtiden framför sig. Det känns lite konstigt att det inte finns några krav på mig utan att det är upp till mig vad jag ska göra, säger Barebe.

BILDEXTRA:

Barebes egna bilder: