Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Flyttade från storstan till landet – titta in i Framtidstorpet i Lugnvik: "Var tufft i början"

Artikel 3 av 3
Framtidstorpet i Lugnvik
Visa alla artiklar

Det är över ett halvår sedan Cecilia Rydberg flyttade från Stockholm till Lugnvik. Nu öppnar hon dörrarna till Framtidstorpet och berättar om den första tiden – som var allt annat än lätt.
– Jag vet faktiskt inte vad jag hade gjort, säger hon.

Grusvägen som slingrar sig upp till kullens topp är brant och gropig. Ena sidan kantas av skog och på den andra breder en liten äng ut sig, full med utslagna blommor. Vid vägens slut uppenbarar sig ett rött litet torp och en glad Cecilia Rydberg kikar ut.

Nu är det över ett halvår sedan som hon, den före detta Stockholmsbon som föll för Höga kusten, tog sitt pick och pack och flyttade till Lugnvik. Här bosatte hon sig i ett torp på landet med visionen om att starta ett kollektiv.

Cecilia gick från att bo i storstan tillsammans med fem andra personer till att bo ensam ute på landet i Norrland vilket var en stor omställning. Hon kände sig ensam och som om inte det var nog kom vintern med kylan.

– Det var tufft i början. Ute var det 20 minusgrader och jag hade varken särskilt många pass på jobbet eller kände någon så att det fanns något att göra, säger Cecilia och tillägger:

– Jag vet faktiskt inte vad jag hade gjort om jag inte haft möjligheten att flytta in till Kramfors.

Hon flyttade tillfälligt in till centrum och flyttade inte tillbaka till torpet förrän i våras. I samma veva flyttade även hennes syster in i torpet och Cecilia var inte längre ensam. Dessutom började hon lära känna sina grannar.

– Alla har varit väldigt hjälpsamma vilket varit riktigt roligt. Någon har hjälpt till med bilen och vi har hjälpt till med att vattna blommor, berättar Cecilia.

Nu ska systern flytta ut och Cecilias pojkvän Ludvig Noreen ta hennes plats. Paret hade precis börjat skriva med varandra via en dejtingapp när Cecilia flyttade till Lugnvik. Hon berättar om juldagen då de träffades för första gången. Ludvig kom med tåget till Kramfors och började gå mot Lugnvik.

– Samtidigt började jag gå mot Kramfors. Vårt första möte var på Sandöbron, säger Cecilia och ler.

Torparlivet är inget nytt för Ludvig – hans släkt har haft flera torp och han ser fram emot miljöombytet.

– Jag gillar hållbarhetstänket och tycker att det är en fin tanke Cissi har. Att värna om miljön samtidigt som man jobbar tillsammans, säger han.

När Cecilia flyttade till torpet insåg hon hur många saker som behöver fixas. Avloppet ska bytas, det ska sättas upp en takstege så att sotaren kan inspektera skorstenen och mulltoan ska bytas ut. Tillsammans ska paret nu ta sig an projekten.

Förutom det ska även trädgården göras iordning. Cecilia har förodlat flera olika sorters grönsaker, bland annat zucchini, broccoli, tomater och gurka.

– Nu ska det ut för nu har det blivit tillräckligt varmt, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inget om odling så det här är spännande. Sedan, om allt blir uppätet av en grävling, då har jag i alla fall provat!

Planerna på ett kollektiv är i dagsläget inte lika säkra som de tidigare var. I och med att det inte finns någon bra värmekälla i torpet vågar Cecilia inte bjuda in någon att bo där året runt berättar hon.

– Kanske i framtiden. Blir det inte det så kanske det här kan bli ett ställe dit man kommer om man vill lära sig om odling eller testa bo på landet, äger hon.

Under tiden i torpet har Cecilia lärt sig en hel del saker och nu i efterhand har hon insett att hon nog hade en romantiserad bild av hur livet här skulle bli. Men förutom det har hon också fått en insikt på nytt.

– Det är att jag inte ska bo ensam. Jag blir mer motiverad att göra saker om jag har folk runt om mig som ger mig energi, konstaterar hon.

BILDEXTRA: