Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: 10 000 strömlösa efter storm

/

Minst 10 000 hushåll i Ångermanland blev utan ström efter stormen Hilde natten mot lördagen.

Annons

På måndagskvällen rådde strömavbrott på flera håll i Ångermanland. Bland Eons kunder var strax efter 17-tiden på måndagskvällen var drygt 150 kunder i Sollefteå och 10 i Kramfors utan elförsörjning. 

– Vad vi gör i situationer som denna är att vi åtgärdar enligt modellen "störst nytta först", vilket innebär att vi börjar med de stora ledningarna som ger flest hushåll strömmen tillbaka, säger Jakob Holmström, kommunikationschef för Eon elnät.

Det innebär generellt att de som befinner sig längst ut på ledningsnäten kan komma att vara strömlösa länge – i det här fallet ända in på måndagen. 

– Orsaken till avbrotten är ovädret Hilde. Det råder det ingen tvekan om. Vilka exakta problem som uppstått vet vi inte, men det som brukar vara vanligt vid oväder är dels att träd faller ner över ledningar, dels att ledningsstolparna i vissa fall knäcks, säger han.

Även en stor del av Vattenfalls kunder har drabbats av strömavbrott. På söndagen uppgav bolaget att 2 908 hushåll var utan ström. Samtliga av dessa var i Örnsköldsviks kommun. 

Vid 10.30-tiden stod det klart att de värst drabbade områdena i Sollefteå kommun ligger mellan centralorten och Näsåker. Det rör sig om orter nära älven som Forsmo och Resele. En annan plats i kommunen som drabbats hårt är området sydost om Junsele – orter som Eden, Östansjö och Övered.

Mer läsning

Annons