Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilder saknas från bockbrand

Den riksbekanta julbocken i Gävle har åter bränts ned, men bilder saknas från webbkamerorna vid bocken. Vid tiden för branden, under natten till onsdagen, var webbkamerorna överbelastade i vad som troligen var en hackerattack.

Vi har studerat loggfilerna noga, och från tisdag eftermiddag var det en ovanligt kraftig trafikökning som steg successivt. Det har gjort att kamerorna uppdaterats långsammare, med en kvarts mellanrum, vilket gav nog mer tid för att tända på, säger Gävlebockens presstaleskvinna Anna Östman till TT.

Normalt uppdateras kamerorna var tredje eller fjärde sekund, rapporterar TV 4:s Nyhetskanalen. Överbelastningen upphörde direkt efter branden.

Det var strax efter klockan tre på natten till onsdagen som polisen fick larm om att halmbocken stod i ljusan låga.

Det var i stort sett bara skelettet kvar när vi kom fram, säger Göran Lyrberg, vakthavande befäl på Gävlepolisen, till TT.

Ingen har gripits för händelsen, som rubriceras som grov skadegörelse. Årets bock var den 43:e i ordningen och 13 meter hög. De flesta år har Gävlebocken bränts ner eller på annat sätt vandaliserats. Sedan några år tillbaka får bocken inget flamskyddsmedel, eftersom detta gjorde den missfärgad.