Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbranschen spår ökad försäljning

Annons

I december registrerades 26 187 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är en minskning med 3,4 procent jämfört med motsvarande månad 2012.

Under hela 2013 registrerades 269 000 nya personbilar, nästan fyra procent färre jämfört med året före.

I en prognos spår Bil Sweden en mindre ökning i år, till 275 000 nyregistreringar. Speciellt inledningen på året väntas bli stark eftersom jämförelsemånaderna i fjol var svaga.

"Hushållens köpkraft kommer att öka i år bland annat genom det femte jobbskatteavdraget, räntor och inflation ligger på mycket låga nivåer och vi ser en ökad framtidstro hos hushåll och företag", skriver Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Dessutom ligger lagren av begagnade bilar på låga nivåer vilket borde ge nybilsköpare ett bra pris för inbytesbilen.

Även prognosen för lätta lastbilar ser bra ut, enligt Bil Sweden som räknar med en nyförsäljning på 40 000 fordon 2014. Under fjolåret nyregistrerades drygt 37 000 lätta lastbilar.

Under 2013 nyregistrerades 1 546 laddbara personbilar. I år spår Bil Sweden att den siffran stiger till 4 500 laddbilar.

"Skulle prognosen slå in innebär det att ytterligare medel för utbetalning av supermiljöbilspremien behöver tillföras för att premien ska räcka till alla bilar", skriver Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Mer läsning

Annons