Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbarnstolar räddar många liv

Annons

Antalet barn som dör i trafikolyckor när de suttit i en bil har minskat med 83 procent mellan 1982 och 2011.

Bakom nedgången ligger dels bakåtvända bilbarnstolar, sittkuddar och bilbälten.

Men även bilarnas ökade säkerhet samt bättre vägar, i synnerhet mötesfria sådana har bidragit, skriver Dagens Nyheter.

Dödssiffrorna bland barn som suttit i bil vid trafikolyckor har alltså minskat kraftigt, visar den gemensamma studien från bland annat Chalmers, Trafikverket, Autoliv och Volvo. Men forskarna betonar ändå att man i fortsättningen behöver följa de svenska rekommendationerna ännu bättre.

Mellan 1992 och 2011 var 24 procent av de barn som omkom helt obältade. 28 procent var fastspända, men inte enligt rekommendationerna. Sammantaget var alltså mer än hälften av barnen inte ordentligt fastspända.

Därför är det viktigt att vi lyfter den här frågan. Vi vill uppmana människor att verkligen följa rekommendationerna, säger Anna Carlsson, forskare på Chalmers, till DN.

I Sverige är vi väldigt duktiga på att skydda våra barn i bilen, anser Katarina Bokström, projekledare på Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF). Men något som oroar NTF är att det blir vanligare och vanligare att folk låter sina barn åka framåtvänt, och ofta för tidigt.

Det skulle vara bättre för oss alla att åka bakåtvänt, men för just det lilla barnet kan det bli förödande.

En enkät som Bilprovningen nyligen publicerade visar att var fjärde förälder, eller motsvarande, låter barn under fyra år åka framåtvända i bilbarnstol, trots att barnen är fem gånger säkrare om stolen vänds bakåt. Var tredje förälder till barn som sitter på en bälteskudde har dessutom inte kopplat ur krockkudden, trots att den kan ge svåra skador.

Ute i Europa åker barnen ofta bakåtvänt bara under en kort period, och att en ändring syns i Sverige beror på flera saker, tror Katarina Bokström.

Det är bökigare med någon som åker bakåtvänd än framåtvänd, tror jag många tycker. Stolen tar lite större plats.

NTF:s rekommendation är att ha en bakåtvänd bilbarnstol som är godkänd för upp till 25 kilo.

Vid 1960-talets början dog i snitt barn upp till 14 år i bilolyckor varje år. Sedan dess har siffran sjunkit kraftigt. De senaste åren rör det sig om i genomsnitt fyra barn per år.

Genom åren har också bilbältesanvändningen förändrats tydligt. På 50-talet hade folk vanligen inte bälte alls. Under 1980-talet kampanjades det för att fler skulle börja använda bilbälte och bilbarnstol och säkerhetsarbetet kom igång ordentligt.

Mer läsning

Annons