Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Big in Kramfors ser ljuset

Ett band från Bollsta var tvåa efter Europe i Rock-SM 1982. Ett punkband från Nora och Kramfors sålde 100 000 ex av en enda skiva ute i världen. Det är några av banden på "Big in Kramfors vol 1".

Annons

På lördag är det releaseparty på Babelsberg med många av artisterna på den första samlingsskivan med musik från Kramfors.

– Det här är musik som inspirerar dagens unga och visar vad mycket bra musik som gjorts i Kramfors de senaste tre decennierna, säger tonsättaren och producenten Fredrik Högberg på skivbolaget Courthouse Music som lyckats samla 21 låtar från hela olika genrer, från visor till hårdrock.

Bandet som kom tvåa efter Europe i Rock-SM hette Zirak Zigill. De finns med med egna låten "Trollbunden". Den är också ett av många exempel på låtar som inte finns digitalt och som fått läsas in från vinylskivor.

The Psychotic Youth var ett garagerockband med medlemmar från Kramfors som sålde många skivor internationellt. Ledaren var Jörgen Westman från Nora. Bandet återförenades 2001 för en sista avslutande spelning.

Här finns också den allra mest kända melodin från Kramfors. Framstående dragspelaren Jörgen Sundeqvist spelar Månsken över Ångermanälven. Noratrion.

The Scramblers, Torparn & Svänggänge, Great Hanson Rhytm & Blues Band, Beaz, Black Web är några av de andra banden. Noratrion och Titti & Ehrling är några andra inslag.

Fredrik Högberg är förutom tonsättare av kammarmusik även sångare i rockbandet Nylands Järn. Den största succén med över 16 000 besökare av musikalen "En vacker dag". Den kanske starkaste låten var "Nej!" i Jakob Stadells framförande. Inspelningen med Nordiska Kammarorkestern finns med på skivan.

– En spretigare samling låtar får man nog leta efter, men vadå, det är Creamforce (Kramfors), skrattar Fredrik Högberg.

Annons