Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidragen bör sjungas på svenska

Angående melodifestivalen på SVT

Efter en dryg månad är årets melodifestival, även ibland förkortad till "Eurovision", avgjord. En segrare har till slut utsetts med ett engelskt bidrag(?) och därmed har mängden av mediaskvaller om och kring melodifestivalen äntligen ebbat ut. I månader har annars både gratistidningar, kvällstidningar, veckotidningar och mer seriösa dagstidningar tävlat om att skriva spaltkilometer om detta svenska fenomen. Det har skrivits om både artisternas kläder och kärleksaffärer.

Ingen i presskåren tycks ens ha haft en tanke på kritisk granskning av "Eurovision". Varför? När jag under de senaste åren, då och då har "zappat in" melodifestivalen på SVT, har jag alltid frapperats av att de flesta (sång)bidragen sjungs på engelska. Har jag råkat att "zappa in" på engelska BBC, undrar jag?

Låtarna ackompanjeras numera av den obligatoriska, plastiska och usla playbackmusiken. Artisterna tror tydligen inte att de kan vinna melodifestivalen på svenska? Skäms vi svenskar för vårt modersmål och vår musikkultur? Eftersom språkvalet är fritt, så kunde det ju också vara möjligt att sjunga på något av våra större invandrarspråk som till exempel bosniska eller polska. Varför inte? Varför sjunger artisterna för övrigt inte på franska eller italienska? Konstigt nog presenteras däremot alltid programmet av svensktalande programledare. I konsekvensens namn borde "Eurovision" också presenteras av engelsktalande programledare på SVT.

Ett råd till SVT: Återinför svenskan som obligatoriskt (sång)språk och återinför dessutom stor orkester med dirigent! Bra orkesterarrangemang höjer kvalitén på melodierna. Lägg annars ned melodifestivalen och skicka våra "engelska" sångstjärnor till England eller Irland! Där får de kanske i stället möjlighet att representera något av dessa båda länder på engelska? Engelskan hör ju hemma i dessa länder, eller hur?

C-G Pernbring

Operator, Helsingborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel