Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bhopal ännu drabbat

Den enorma katastrofen i Bhopal i Indien för 25 år sedan, då gasläckan från Union Carbide dödade tusentals, påverkar fortfarande de boende i den drabbade staden.

En intressegrupp uppger att grundvattnet fortfarande är förgiftat.

En rapport från den brittiska gruppen Bhopal Medical Appeal (BMA) som publicerades på tisdagen ifrågasatte även de indiska myndigheternas forskning av följderna efter en av världens svåraste industriolyckor.

Mellan 8 000 och 10 000 personer dödades de tre första dagarna efter gasutsläppen från det amerikanska kemibolagets indiska dotterbolag i december 1984. Enligt en statlig utredningskommission dog ytterligare 25 000 invånare som utsatts för gasen. Omkring 100 000 boende i delstaten Mahya Pradesh har drabbats av kroniska sjukdomar.

Men organisationen BMA rapporterar att området fortfarande ett kvarts sekel senare är förgiftat av 350 ton kemiska föroreningar som orsakar cancer, immunitetssjukdomar och andra åkommor.

Indiska myndigheter har tidigare uppgivit att de kemiska resterna inte utgör någon fara för människor.

Den här rapporten kommer att sätta dit dem för den lögnen, sade Satinath Sarangi som tillhör en intressegrupp som ifrågasätter den officiella hållningen och försöker granska konsekvenserna av katastrofen. Fortfarande är halterna höga av cancerframkallande ämnen, kemikalier som ger fosterskador samt stora mängder tungmetaller i vattnet, sade Sarangi.

Analyserna av vattenproverna från brunnar i 15 distrikt i Bhopal har utförts i Storbritannien och Schweiz.