Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevis mot Quick ifrågasätts

En lång serie ändrade förhörsuppgifter, oförmåga att peka ut platser där mordoffer gömts och ifrågasatt bevisning.
Den dömde seriemördaren Thomas Quicks advokat kommer begära ny prövning av omständigheter i fallen.

Annons

– Om jag har lämnat hundra uppgifter så är 98 fel och två är rätt. Jag har lämnat så otroligt mycket information, det är klart att jag också har träffat rätt – och då har jag fått så ohyggligt mycket beröm, säger Quick i SVT:s Dokument inifrån som sänds på söndagskvällen.

Quick, som dömts för åtta mord och erkänt långt över 20, har tagit tillbaka alla erkännanden och hans advokat ska begära resning i morddomarna.

Quick uppger nu att behov av uppmärksamhet från terapeuterna på rättspsykiatriska kliniken i Säter och starka mediciner låg bakom erkännandena.

Söndagskvällens program handlar mycket om nioåriga Therese Johannesen i Drammen i Norge, som Quick dömts för mord på. I första förhöret efter erkännandet var hans signalement på flickan totalt felaktigt. Också uppgifterna om hur hon var klädd och om området hon bodde i var fel.

Först när Quick i svenska medier läst om fallet, och sett bilder på flickan, ändrar han gradvis sina uppgifter.

Quick ska också visa utredarna var han gömt kroppen. Enligt polisens video tar han dem först till ett grustag, men ingen kropp hittas. På väg därifrån ser Quick plötsligt en skogstjärn mellan träden – och säger själv att han fick en idé:

– Tanken uppstår på plats, att ha gömt kroppen och visa på det – utan att kroppen hittas.

Han har ett 20 minuters samtal med sin terapeut, och uppger sedan att han tvärtom finfördelat kroppen och spritt ut bitarna. Men norsk polis tömmer tjärnen, filtrerar vattnet, bottenslammet och markytorna runt omkring och efter sju veckors letande hade de hittat – ingenting.

Senare ändrar sig Quick igen. Han har eldat upp kroppsresterna. Och i terrängen hittar polisen senare tre stycken förkolnade benbitar, varav den största väger 0,42 gram, som enligt överåklagare Christer van der Kwast visar skärskador som stämmer med Quicks berättelse.

Men Thomas Olsson, Quicks advokat, ifrågasätter expertutlåtandet om att benbitarna kommer från en människa som är 5–15 år.

– Det finns inte en chans på världskartan att man kan avgöra det, säger Olsson till TT.

Han kommer att begära ny granskning av benbitarna.

Programmet handlar också om två asylsökande pojkar Quick sade sig ha mördat. Men pojkarna visade sig leva – en i Stockholm och en i Kanada.

Olsson säger att Quick alltid matade utredarna med uppgifter han först läst i medierna. Därför vill Olsson få utredningen om pojkarna av polisen i Sundsvall, vilket han förvägrats – men överklagat beslutet till Kammarrätten.

– Den utredningen är avgörande, för den visar på Quicks tillvägagångssätt, som är detsamma varje gång.

Mer läsning

Annons