Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betnér testar nytt i Härnösand

Magnus Betnér är komikern som alltid gör nytt material.
Nu tar han det till sin spets i föreställningen "Work in progress".
Under lördagskvällen uppträder han på Härnösands teater.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Work in progress är en känd företeelse i England som innebär att komikern jobbar fram nästa stora arenaturné via mindre teatrar.

Magnus Betnér gav sig ut på turné redan i höstas och nu är föreställningen framme i Härnösand. Under lördagskvällen uppförs den på Härnösands teater.

– Det är lite färdigjobbat och det är mycket material som är kvar. Men jag skriver något nytt varje dag.

Konceptet Work in progress innebär att komikern testar nytt material under turnén, något Magnus Betnér är van vid.

– För mig är det ingen skillnad, jag gör alltid det, även under större turnéer. För mig är det mindre skillnad än för andra.

LÄS ÄVEN: Med fokus på kvinnliga bluesmusiker – gästar Ångermanland för tre konserter

Tanken med att testa materialet är att se vad som går hem hos publiken, men trots det väljer Magnus Betnér själv vad som slutligen är kvar.

– Vissa grejer som jag inte skrotar kanske andra slänger på en gång. Om det är roligt för mig blir det kvar. Ibland är publiken med på noterna, då kan skämtet växa. Om inte kanske jag flyttar det till en annan del av showen.

Framför allt är Magnus Betnér sin egna största kritiker.

– Det får jag säga. Jag försöker göra en show betala för att se.

Sedan är det olika livslängd på olika material.

– Flyktingfrågan och invandringsdebatten, det verkar inte avta. Men terrorism, det går fort över. Det kan vara tillbaka till normalt efter två veckor.

Vad är roligt just nu?

– Jag vet inte. Jag har pratat mycket om flyktingvågen men det är inte så roligt egentligen. De är som jag gör. Det som inte är kul borrar jag ner mig i.

I en beskrivning av honom på hans sajt står det: "Ingen svensk komiker har varit piggare på att testa nya grepp och ligga i framkant för standups utveckling än Magnus Betnér."

Vad driver dig?

– Jag har varit först med de flesta grejerna och det är ett sätt utmana mig själv. Stand up är det enda jag vill jobba med så därför har jag testat olika idéer.

Går du över gränsen någon gång?

– Det är inte så vanligt bland folk som köper biljett. Det är oftast efter tv-program jag får höra det. Jag har en inre kompass och har tydliga regler för mig själv.

Hur mår svensk stand up och humor?

– Stand up-en mår fantastisk. Den är bäst i världen vad gäller klubbscenen. Det nya komiker hela tiden så jag ser en väldigt ljus framtid. Det ser jag tyvärr inte med tv-humorn. När tv tog in stand up hände mycket, men nu har det inte kommit ett nytt format på länge.

LÄS ÄVEN: Doug Seegers gör exklusiv spelning i Nyland – Allehanda sänder live