Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besviken Alfredson efter filmgala

Det blev inga priser till de svenska filmerna när Europeiska filmakademin delade ut sina priser på lördagskvällen. Trots sex nomineringar.

Det är klart jag är lite besviken, säger Tomas Alfredson till TT Spektra.

Både "Män som hatar kvinnor" och "Låt den rätte komma in" fick se sig slagna av tunga favoriter som Danny Boyles "Slumdog Millionaire" och Mikael Hanekes "Det vita bandet".

Det är klart att jag är lite besviken. Å andra sidan var det ju en ära bara att bli nominerad i det här sällskapet, säger Tomas Alfredson.

Favorittippad

Den svenska nominering som var mest favorittippad var Noomi Rapace som bästa skådespelerska, men hon fick se sig slagen av Kate Winslet för den redan Oscarbelönade huvudrollen i "The Reader". Rapace hade tänkt närvara vid utdelningen i Essen, men kände sig dålig och tvingades vända när hon kom till Arlanda flygplats på lördagen. När hon kom hem igen visade det sig att hon hade 40 graders feber.

Den stora vinnaren blev Mikael Haneke med den nästa vecka Sverigeaktuella filmen "Det vita bandet". När TT Spektra talar med honom efter utdelningen är han strålande glad och skrattar högt när han får veta att hans mörka drama är en julfilm i Sverige.

Hanekes film har stora möjligheter att bli Oscarnominerad om en månad.

"Slumdog" fick pris

Danny Boyle vann i våras flera Oscars för sin "Slumdog Millionaire". Han säger till TT Spektra att han hade inte räknat med att vinna någonting i Essen.

Vi kom hit för att vara med om att hylla den europeiska filmen. Och så vinner vi bland annat publikens pris. Det var helt oväntat, men kul. Men nu känns det som om det här med att vinna priser för "Slumdog" är över. Nu får andra ta över. Det känns rätt skönt att veta att det är över för den här gången.

Danny Boyle och Tomas Alfredson träffas mitt i festvimlet och intygar hur mycket de tycker om varandras filmer, och de bestämmer sig för att träffas när Alfredson senare i vår ska börja förbereda sin brittiska spionfilm "Mullvaden".

Nästa års EFA-utdelning äger rum i Tallinn den 4 december.