Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestörta över situationen i Syrien

Annons

I ett gemensamt mötesuttalande säger sig EU:s utrikesministrar vara "bestörta" över den allt värre situationen i Syrien. Alla attacker som slår mot civila fördöms och stark oro uttalas för att kemiska vapen kan komma att användas.

EU påminner också om att övergreppen i Syrien kan utgöra brott mot mänskligheten och krigsbrott som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) kan ta upp, om de inte handhas nationellt.

"FN:s säkerhetsråd kan när som helst hänföra situationen i Syrien till ICC. EU manar FN:s säkerhetsråd att skyndsamt ta upp situationen i Syrien inom alla områden, inklusive detta", heter det i uttalandet.

Det faktum att alla EU:s utrikesministrar sitter tillsammans med ledaren för oppositionskoalitionen är ju en markering i sig, sade utrikesminister Carl Bildt (M) sedan han och hans kollegor lunchat i Bryssel på måndagen.

Diskussionsämnet var givet. Kaffegästen var Muaz al-Khatib, som sedan början av november leder Syriska nationella koalitionen av revolutions- och motståndsstyrkor - det senaste försöket att brett samla all opposition i det krigshärjade Syrien.

Flera EU-länder har redan erkänt koalitionen som "verklig" representant för det syriska folket. Relationerna till president Bashar al-Assads regim är samtidigt käpprätt på väg i motsatt riktning.

Det är viktigt att vi erkänner de förfärliga saker som har skett i Syrien och det ansvar som han har för det. Vi har sagt från början att det går inte att ha en maktposition i sitt land om man bemöter fredliga demonstrationer genom att mörda sitt eget folk, sade EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton inför måndagens möte.

Utöver Syrien diskuterade utrikesministrarna också övriga konflikter i Mellanöstern och Israels senaste bosättningsplaner. I ett gemensamt uttalande uttrycks "djup bestörtning" över framför allt det så kallade E1-området, som i praktiken delar Västbanken.

Det är ingen tvekan om att det nu finns en mycket mer bekymrad syn i kretsen av EU:s utrikesministrar. Vi hoppas ju fortfarande att Israel ska se hur farligt det steget är. Det riskerar på ett nästan fatalt sätt att underminera förutsättningarna för en tvåstatslösning, sade Carl Bildt.

Mer läsning

Annons