Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestående kärlek och tillfälliga relationer

I dag finns inte kärnfamiljen kvar i lika stor utsträckning som förr och plastsyskon har blivit ett nytt begrepp. Hur har det påverkat dagens ungdomar och hur tror de själva att deras framtida familj kommer att se ut?

Annons

Rasmus Jönsson är 19 år och kommer från Anderslöv i Skåne, men studerar i Örnsköldsvik.
Jag bor med min mamma och min adopterade syster. Pappa bor i Ystad några mil bort. Så har det varit sedan jag var fem år, säger han.
Rasmus har varit hos sin pappa ibland på helgerna, något som är en mycket vanlig situation för många.
Jag tror att många fortfarande drömmer om kärnfamiljen och jag tror att folk kommer att fortsätta gifta sig, säger Rasmus. Personligen känns det inte särskilt aktuellt med familj, det verkar inte som mig grej men det är möjligt att det förändras.

Många barn växer upp i två familjer med så kallade plastsyskon och plastföräldrar. Något som kanske kan påverka barnen både positivt och negativt.
Det viktiga är inte att ha en mamma och en pappa, bara det fyller rollerna och att det finns kärlek, säger Rasmus.

Evig kärlek
Att gifta sig och byta ringar som ett tecken på kärlek är det klassiska sättet för att lova varandra evig kärlek, men det kan också finnas andra sätt.
Jag är ute efter kärlek och inte efter att byta ringar. Jag tror inte att vår generation tycker att det är lika viktigt med ett papper som bevis utan att det handlar mer om vad man känner, säger han och fortsätter:
Jag förespråkar en stor kärleksfest istället för ett krystat bröllop.
I Sverige föds det mindre barn och det har blivit vanligt att vänta längre än tidigare innan man bestämmer sig för att skaffa barn.
Jag vill inte ha barn före 30, om jag då känner att jag har hittat en härlig person kan det bli aktuellt. Innan det vill jag leva livet och jag ska ha en stabil vardag innan det blir tal om barn, säger Rasmus.

Är det då möjligt att tro på den eviga kärleken när dagens familjer ser ut som de gör?
Nej, jag tror inte på evig bra kärlek. Det kanske finns men då går det nog på halvfart. Hellre tio jättebra år än tjugo halvbra. Varför äta samma godis när det finns så många olika sorter? avslutar Rasmus.

Och hon
Sofia Staaf är 20 år och kommer från Stockholm, även hon studerar i Örnsköldsvik. Hennes föräldrar skilde sig när hon var tretton år. Nu bor föräldrarna på skilda håll med nya partners.
Pappa flyttade till ett annat hus i samma område och jag och min bror bodde lika mycket hos mamma och pappa, säger hon.
När föräldrarna skaffar en ny partner kan det uppstå konflikter i den nya familjen.
Jag tror att det beror på att man tvingas träffas i en vardagssituation. Man kommer från olika familjeliv med olika rutiner.
Något som är svårt att ändra på, särskilt som tonåring. Det här kan handla om smågrejer som att inte vicka på stolen och så vidare säger, Sofia Staaf. Man vill heller inte bli uppfostrad av den nya. Särskilt inte om man är lite äldre och kanske anser att man är färdiguppfostrad.

Tvingas man dessutom att bo ihop med nya syskon kan situationen bli ännu mer pressad.
Mamma träffade en ny och vi bodde ihop med honom och hans barn under ett år. Från början tyckte jag att det var kul men sen märkte jag hur olika vi var. Det funkade inte att ha en bra kompisrelation när vi bodde ihop och nu efter det har det bara blivit värre, säger hon.

Vill bli gift
Trots att hennes föräldrar har gått skilda vägar tror Sofia på äktenskapet.
Jag vill gifta mig och jag hoppas att vår generation ska klara det bättre än våra föräldrar. Men jag kommer inte att gifta mig förrän jag är säker på det, säger Sofia.
Hur framtidens familjesituation kommer att se ut är svårt att svara på och det finns många teorier.
Jag tror att färre kommer att gifta sig men också att färre kommer att skilja sig. Förhoppningsvis har vi lärt oss av föräldrarnas misstag, säger hon.

Sofia säger också att hon vill ha barn och att det är bland det viktigaste i livet, att fortplanta sig.
Jag tror att dagens minskade barnafödande beror på hur kvinnan har utvecklats i samhället. Vi är i ett revolutionssteg nu men det kommer att jämna ut sig i framtiden om männen börjar engagera sig mer. Kvinnan har ju varit tvungen att lägga ned familjelivet för att kunna göra karriär, säger Sofia.

De flesta hoppas på samma sak men hur ska man då göra om skilsmässa blir nödvändigt?
Mina föräldrar gjorde det bra. De har aldrig varit ovänner inför oss. Man ska inte bråka genom barnen och använda dem som medlare, säger Sofia.
Finns det hopp för den eviga kärleken?
Det förkommer nog men det är inte så vanligt. Kärleken måste förnyas för att kunna hålla, säger Sofia. Anna Öman

UNG

Mer läsning

Annons