Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besök från Västbanken

Det började med utbyten av recept och resulterade i en kokbok. Sedan tre år tillbaka har samarbetet mellan kvinnor i Härnösand och Västbanken funnits. Nu är Abla Eid Za´bout på besök för att se det svenska samhället.

Abla Eid Za´bout blev 2005 kontaktperson för organisationerna Kvinnor för fred och Kvinnor i Svenska kyrkan i Härnösand. Det var början på ett projekt för utbyte av vänskap och erfarenheter och för att stödja utsatta kvinnor i ett konfliktområden.

För två år sedan reste en grupp kvinnor från organisationerna till Tulkarem upplevde hur vardagen i en stad på Västbanken såg ut. Nu är Abla Eid Za´bout i Härnösand och besöker sina svenska medarbetare i sin tur.

- Jag har varit i Norge, Finland och Danmark förut, men det är första gången jag är i Sverige, säger hon.

Schemat för aktiviteterna under veckan är fullspäckat och under sitt besök i Härnösand kommer Abla Eid Za´bout att bland annat besöka dagis, skolor och få en inblick i hur kommunen fungerar.

Hon kommer även att hålla föreläsningar om hur det är att leva som kvinna i en flyktingförläggning i ett ockuperat område. Ett område där krigshotet är överhängande, men där hon säger att det ändå finns en stor samhörighet.

Hon tycker att Sverige är ett land som är bra på att stödja och hjälpa folk som har det svårt och att andra länder i Europa borde ta efter Sveriges välvillighet.

- Svenskarna är våra vänner. De förstår vår situation och vad som händer i Palestina, säger hon.

Samarbetet mellan kvinnorna i Härnösand och Tulkarem startade med utbyten av recept, upplevelser och berättelser från de båda länderna. Resultatet blev kokboken Matlust, som är skriven på både svenska och arabiska.


JESSICA IVARSSON
0611-554873