Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet om att lägga ner BB på Sollefteå sjukhus kan rivas upp

Förtroenderådet beslutade på söndagen att återigen se över verksamheterna inom landstinget.
Det skulle kunna innebära att beslutet att lägga ner BB och operationsverksamheten vid Sollefteå sjukhus rivs upp.
– Det krävs att vi vänder på fler stenar och tittar på fler saker, säger distriktsordförande Eva Sonidsson.

Under söndagsförmiddagen beslutade det socialdemokratiska förtroenderådet om flera uppmaningar till den socialdemokratiska landstingsgruppen inför beslut om ekonomin.

Det handlade bland annat om att ha en öppnare och bredare process i fortsättningen.

– Man måste titta på mer verksamheter, länsklinikerna måste ses över, allt måste lyftas fram, säger Eva Sonidsson.

Läs också: Mitt i turbulensen – Strömqvist (S) avsätts av distriktsstyrelsen

Förslaget kan tolkas som om att beslutet om att lägga ner BB och akutmottagningen vid Sollefteå sjukhus nu skulle kunna rivas upp.

– Hur man ska tolka det svårt att säga i dagsläget, det är alldeles för tidigt. Vi måste bredda processen. Hittills har det varit för dåliga underlag, felaktiga underlag. Med de faktorer som behövs för att fatta bra beslut så är alldeles för tidigt att säga vad det här kommer att innebära, säger Eva Sonidsson.

I ett pressmeddelande så medger förtroenderådet att processen hittills lämnat mycket i övrigt att önska. Bland annat menar de att kommunikationen varit bristfällig och att tillräcklig öppenhet saknats.

– Det är den kritiken vi har fått, att processen har varit för dålig och snäv för att komma vidare. Vi ger ett bredare uppdrag, sen om det innebär samma förslag som ligger i dag eller ett annat beslut det får tiden utvisa, säger Eva Sonidsson och fortsätter:

– Det krävs att vi vänder på fler stenar och tittar på fler saker. Vad det konkret kommer att innebära i slutändan får vi se när hälso- och sjukvårdsnämnden är klara med sin utredning.

Mötet fattade inte beslut om att ändra skatten.

– I det här läget distriktsstyrelsen föreslaget 50 öre, vi måste få ett öppnare mandat att behandla frågan, för att hitta majoritet att fatta beslut.

Hur mycket har manifestationen i Kramfors under lördagen påverkat?

– Det var imponerande vilket mobilisering de fick till, men i ett sådant här arbete så är det många pusselbitar som ska läggas under lång tid. Men kan inte bortse från att en sån här manifestation påverkar. Hur mycket de påverkar får vi se, men att det är en viktig fråga märks ju, avslutar Eva Sonidsson.

Läs allting om landstingskrisen här.